Tulumović: Želimo da TK postane vodeći u projektima energijske efikasnosti

Premijer Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović sa predstavnicom Stelianom Nedera, potpisao je Sporazum o finansiranju Projekta “Zeleni ekonomski razvoj”. Radi se o udruživanju sredstava koja će, između ostalog, biti korištena za mjere povećanja energetske efikasnosti, institucionalizaciju energetskog menadžmenta te podizanje svijesti o značaju energetske efikasnosti. Vrijednost projekta je 2 miliona i 200 hiljada KM.

Sporazum koji je danas potpisan između UNDP-a i Vlade TK značit će ulaganje u javne objekte sa niskom stopom energijske efikasnosti. Vlada TK u ovaj projekt ulaže 2 miliona KM, dok UNDP učestvuje sa još 200 hiljada KM. UNDP će provoditi javne nabavke.
– Vlada TK će u narednom periodu usvjiti program koji će definisati u koje objekte treba da se ulaže – kaže Elvir Rožnajković, ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK.

Energijska efikasnost i smanjenje zagađenja zraka su prioritet za UNDP i dio su globalnih klimatskih obaveza. Kroz UNDP-ov projekt kojeg finasira “Zeleni klimatski fond” biće energetski obnovljeno 430 javnih zgrada u BiH sa ukupnom investicijom od 122,5 miliona američkih dolara uz sufinansiranje domaćih institucija.
– UNDP je spreman da sarađuje i da pripremi program energetske efikasnosti koji će biti platforma da se osiguraju krediti od investicionih banaka za te projekte u ovom kantonu – dodaje Steliana Nedera, rezidencijalna predstavnica UNDP-a BiH.

Premijer TK, ovom je prilikom istaknuo da u posljednjih 10 godina nije bilo velikih projekata sa UNDP-om, te iskazao namjeru da TK postane lider u projektima energijske efikasnosti.
– Ja se nadam da je ovo samo jedna inicijalna kapisla i hoću da vjerujem da nećemo opet čekati 10 godina , nego ćemo ovakve projekte realizovati na TK bržom dinamikom – dodaje Denijal Tulumović, premijer TK.

UNDP je 2012. godine na TK finansirao studiju energijske efikasnosti svih objekata na TK, kako u vlasništvu TK, tako i u vlasništvu općina i gradova. Studija je pokazala da je u projekte energijske efikasnosti potrebno uložiti 26 miliona KM.

– Ono što je efekat pored komfora onih koji koriste ove prostorije, pored samog kvaliteta okoliša kojeg ćemo dobiti nakon implementacije mjera energetske efikasnosti, jesu i finansijske uštede, koje iznose oko 3,7 KM godišnje – ističe Elvir Rožnajković, ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK.

UNDP ima interesovanje za projekte smanjenja zagađenja zraka, koje implementira Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, te će u narednom periodu biti i saradnje na ovom planu.

Pročitajte...