U Tuzlanskom kantonu nema obustave nastave u školama do kraja prvog polugodišta

Obustave nastave u Tuzlanskom kantonu u osnovnim i srednjim školama neće biti bar do kraja prvog polugodišta. Cilj ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona je u nastave uvesti dodatne i dopunske časove. Iz ministarstva za zdravstvo Tuzlanskog kantona saglasni su sa ovom odlukom i pridržavanjem dosad izrečenih preventivnih mjera u školama. Međutim, ističu da bi do obustave nastave ipak moglo doći, ukoliko Federalni krizni štab izda naredbu za ovakav scenarij.

Autor:Dino Dropić

Krajem prošle sedmice Krizni štab ministarstva za zdravstvo Tuzlanskog kantona održao je sastanak sa aktivom direktora škola, ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i članovima pedagoškog zavoda. Budući da svakodnevno raste broj zaraženih koronavirusom na području Tuzlanskog kantona, raspravljalo se o organizaciji nastave u narednom periodu.

“Konstantno pratimo broj zaraženih, mi moramo reći da je to sve onako poprilično u dobroj organizaciji pod dobrom kontorlom. Mi smo imali nekakav cilj da ako je moguće malo popustimo mjere. Međutim uzimajući u obzir da je porastao broj zaraženih na kantonu i ne čak na kantonu koliko uopšteno na federaciji ipak smo zajedno sa stručnjacima došli do zaključka da ostajemo pri ovim mjerama koje su trenutno na snazi i da ćemo najvjerovatnije ih zadržati do kraja prvog polugodišta, odnosno sve onako kako je dosada bilo. Pokušat ćemo uvesti evo malo još dodatne  nastave, dopunske nastave i to je to u suštini kada je u pitanju organizacija nastave”, istakla je Fahreta Brašnjić ministrica za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona.

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona proteklih sedmica obilazio je škole u najmnogoljudnijem kantonu u BiH. Zadovoljni su radom i  organizacijom, te poštivanjem svih higijensko-epidemioloških mjera. Ujedno je to i  jedan od razloga da se nastavi sa redovnim održavanjem nastave.

 “ Generalno smo ostali pri ovom stavu s obzirom da na Tuzlanskom kantonu nemamo transmisiju unutar škole. Postoje pozitivni slučajevi koji se pojavljuju pojedinačno, između nastavnika i učenika, ali nemamo transmisije između učenika unutar škole, da zadržimo ovaj model nastave kao što je dosada bilo, ovako od početka septembra sedam dana u školi, sedam dana sa pauzom, ali ukoliko federalni krizni stožer i ministarstvo donesu odluku mi to moramo poštovati s obzirom da podliježemo naredbama i preporukama viših nivoa vlasti”, rekla je Dajana Čolić ministrica za zdravstvo Tuzlanskog kantona.

 Nadležne institucije  u Federaciji BiH zbog sve većeg broja zaraženih u našoj zemlji razmatraju  ponovo obustavu nastave. Iz Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona ističu da su spremni i organizovani za prelazak na online nastavu ukoliko dođe do ovog scenarija.

Pročitajte...