Turističkom promocijom Neretve iz prostornog plana Konjica izbrisali izgradnju hidroelektrane

Uspjeli su Neretvu staviti na turističku mapu Bosne i Hercegovine, a izgradanju hidroelektrane u njenom gornjem toku izbrisati iz prostornih planova Konjica, kažu članovi građanskih udruženja koja na ovoj rijeci organizuju aktivnosti za domaće goste i turiste iz inostranstva.

Postoji petnaestak građanskih organizacija koje nude rafting Neretvom, kampovanje na Boračkom i Jablaničkom jezeru i planinarenje na Prenju. A za početak sezone već tradicionalno organizuju Regatu za uposlenike medija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Detalj sa raftinga na Neretvi

Neretva media regata je takmičarskog karaktera, ali njen cilj je mnogo značajniji od prve, druge i treće nagrade koje osvoje takmičarske ekipe. Ovaj put su se u organizaciju Ragate osim građanskih udruženja uključili Gradska uprava Konjica i konjičko Udruženje privrednika ujedinjeni u namjeri da zajedno promoviraju Neretvu i njen prirodni i turistički potencijal. Domaćin je bilo Udruženje „Zelena rijeka“.

Rafteri na Neretvi

Pobjednik utrke ove godine bio je čamac čiju su posadu činili N1 televizija, Drugačiji radio, Radio TNT i Kameleon. Oni su za 11 minuta bili brži od drugoplasiranog čamca u kojemu su bili Klix, Oslobođenje i Kanal 6.

  • Ovo je za nas ne samo prilika da se takmičimo, nego i da se sretnemo sa kolegama iz drugih medija za šta inače imamo malo vremena toku godine, da razgovaramo o različitim temama i da u svakom slučaju skrenemo pažnju na ono što Neretva kao prirodni i turistički potencijal nudi, kazao je Amir Zonić, član tima Kameleon radija koji je veslao u pobjedničkom čamcu.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona na Regati je sa svojim timom iz novina Glas Goražda i Agencije Anadolija bila trećeplasirana. Ali je mnogo važnije od toga činjenica da smo dio ove svakodnevne hercegovačke avanturističke priče mogli donijeti na snimcima u Tuzlu, zahvaljujući domaćinima iz Udruženja „Zelena rijeka“ koje je postoji i djeluje kako bi promoviralo Neretvu, njen prirodni i turistički potencijal i kako bi je sačuvali za generacije koje će je uživati poslije nas.

  • Mi smo krenuli sa organizacijom svega ovoga zato što smo ose željeli boriti protiv izgradnje hidrocentrala na rijeci Neretvi koje bi apsolutno uništile sav potencijal koji ta rijeka predstavlja i upravo to činimo tako što invlolviramo medijske radnike koji će prenijeti jednu lijepu sliku s Neretve, kazala je o misiji Udruženja “Zelena rijeka” njegova članica Samra Čomor Bekirović.

Izgradnja novih akumulacijskih postrojenja za proizvodnju struje na Neretvi nalazila se u prostornim planovima grada Konjica još od kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka. A aktuelnizirana je poslije rata u periodu obnove zemlje, kaže Kasim Džajić predsjednik Udruženja Zelena rijeka koji je u rodnom selu Džajići napravio rafting centar Nojeva arka, koja kao simbol spasa stoji na obali iznad Džajića buka.

  • Kad sam bio mali u mom selu je bila aktuelna zabrana izgradnje objekata sa obrazloženjem da će biti potop. To je značilo da će sve ovo biti dijelom akumulacije koja će služiti za proizvodnju električne energije. To je mene natjeralo da probam nešto učiniti, da pokažem koliko Neretva može biti drugačije iskorištena i kako bismo očuvali njen biodiverzitet, dodaje Džajić.

Kao u bajci, iza sedam mora iza sedam gora, nakon sedam godina Neretva media regata, koju je on pokrenuo postala je prepoznatljiv simbol Konjica i svake godine ima više učesnika. A u njenu organizaciju uključuje se postepeno i gradska uprava te širi ugostiteljsko-turistički sektor.

  • Među našim skiperima ima onih koji su se odselili iz Bosne i Hercegovine. Počeli su svoj život i karijere u nekim od zemalja Evrope. Rade tamo, a svaki slobodan vikend, svaki godišnji odmor provode ovdje. Vole Neretvi i nedostaje im, kaže Samir Krivić, profesor tjelesnog odgoja koji je ove godine bio u ulozi kapetana Regate na Neretvi.

Rijeka Neretva, najduža pritoka Jadranskog mora teče od izvora do ušća ukupno 225 kilometara. Najinteresantnija rafting tura od Glavatičeva do Džajića buka duga je 18 kilometara, a cijelim ovim svojim plovnim tokom njena voda je potpuno čista i pitka.

  • Konjic je jedan od najljepših bosanskohercegovačkih gradova koji ima apsolutno sve. U krugu od 20km imate prirodno i vještačko jezero. Imate pitku rijeku s kanjonima, planinski masiv Prenj sa 12 vrhova preko 2.000m visine. Imate zanimljivost – Atomsku ratnu komandu. Gosti dolaze iz cijeloga svijeta. Najviše dolaze Mađari i Slovenci koji poslije raftinga vole otići na planinarenje, podsjeća u ovoj priči rafting skiper Kerim Mešukić.

Kanjon Neretve, kanjoni njenih pritoka, stijene, izvori, bukovi i njena smaragdno zelena boja svake godine privlače sve više domaćih i stranih turista. Svi se kažu Konjičani ponovo vraćaju njoj i dovode druge.

Skiper na raftingu u kanjonu Neretve

S novim posjetama bogatija je i turističko-ugostiteljska ponuda ovog hercegovačkog kraja. I postepeno joj raste kvalitet. Zato, vjeruju oni – lokalna privreda mnogo više interesa ima u čistoj Neretvi, njenoj promociji i očuvanju, nego u bilo kakvom hidroenergetskom objektu u njenom gornjem toku čijom bi izgradnjom bila potpuno izmijenjena geografija ovog dijela Hercegovine, a skoro u potpunosti bi bio uništen biljni i životinjski svijet koji Neretvi cijelim njenim tokom oduvijek pripada.

Pročitajte...