Turizam: Prvi na udaru, posljednji u oporavku

„Aktualna problematika u oblasti turizma s akcentom na djelatnost turističkih agencija“ bila je tema razgovora na sjednici Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla. Turizam kao najteže pogođena oblast zbog pandemije koronavirusa bilježi ogromne gubitke i grana je privrede koja je prva pogođena, a posljednja će se oporaviti, poručeno je danas.

U Federalnom „korona zakonu“ u mjerama pomoći nema turističkih agencija jer im rad nije bio zabranjen. S druge strane, zatvaranjem granica, obustavljanjem svakog vida prijevoza, blokadom kretanja, okupljanja i boravka te zatvaranjem smještajnih kapaciteta, njima je bio onemogućen rad.  Kako bi se pronašla rješenja za pomoć ovoj oblasti u  Kantonalnom „korona zakonu“ kroz amandmane im je omogućeno ostvarivanje naknade za minimalne plaće. Međutim, to nije njihov jedini problem.

„Oni su imali jedan veliki zemljotres i prije korone. Problema će biti i  nakon prestanka pandemije. Ne znam kako će se to odraziti na fluktuaciju putnika, da li će ljudi željeti da putuju, da li će putovati u željene države, da li će te države postavti uslove koje mi ne možemo ispuniti u tom trenutku? Mi smo danas razgovarali o tome, ali  akcenat stavljamo i šta ćemo dalje.“ poručio je Edin Buševac, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Turistički radnici realni su u svojim očekivanjima. Znaju da njihovi klijenti jedno izvjesno vrijeme neće putovati što zbog straha, što zbog ekonomske nesigurnosti. Upravo zbog toga, kako su poručili sa sastanka, treba kreirati mjere oporavka i zaštite ove djelatnosti. „Kada imate nula prihoda onda je svaka marka dobrodošla. To će prije svega biti dobro da zadržimo kolege, ljude na poslu. Vidite da  je donošenjem ovih zakonskih rješenja zaustavljena  nezaposlenost. Zbog toga smo zadržali optimizam da se možemo vratiti i pokrenuti“- rekao je Mirsad Mešić, vlasnik i drektor Turističke agencije iz Gradačca.

Veliki problem za turističke agencije je uplata akontacija za rani booking kako bi dobili aranžmane po nižim cijenama. Osim otkazivanja rezervacija prema agencijama je najviše upita o uplaćenim avansima.”Mi razgovaramo o mogućnosti donošenja Uredbe sa zakonskim djelovanjem da li izmjena Zakona, jer ima nejasnoća da li mijenjati federalni ili kantonalni Zakon o turističkim djelatnostima, kako bismo te avanse pretvorili u vaučere. Onda bi građani mogli iskoristiti te svoje avanse za neka naredna putovanja“- rekao je Mešić.

Za odmor i relaksaciju ministar Buševac sugerira preferiranje domaćih turističkih destinacija. To bi bio i jedan od načina pomoći ovoj grani privrede.