Turković: Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova je put ka napretku i normalizaciji

– Iskreno se nadam da će ova, ali i buduće inicijative, biti vjetar u leđa svim zemljama regiona na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, rekla ministrica vanjskih poslova BiH

SARAJEVO (AA) – Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pozdravila je potpisivanje ekonomskog sporazuma u Bijeloj kući, u Washingtonu, između Srbije i Kosova, koji označava napredak i normalizaciju odnosa u regionu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz MVP-a BiH navode da je Turković istakla da ekonomska saradnja zemalja u regionu može biti model za izgradnju boljih odnosa i snažnije povezivanje, koje će doprinijeti podizanju životnog standarda svih građana.

“Smatram da je ovo važan dan za bolje odnose Srbije i Kosova i iskreno se nadam da će rezultati ovog sporazuma donijeti bolji život građanima. Čestitamo američkoj administraciji na istrajnosti, koja godinama ulaže ogromne napore u popravljanju odnosa u regionu. Iskreno se nadam da će ova, ali i buduće inicijative, biti vjetar u leđa svim zemljama regiona na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. BiH je opredijeljena i intenzivno radi na izgradnji dobrih odnosa sa susjedima, ali i cijelom regionu, te zbog toga najiskrenije pozdravljamo svaki dogovor i sporazum u ovom dijelu Evrope, posebno sporazume koji rješavaju ekonomska pitanja i izgradnju infrastrukture u regionu“, kazala je Turković.

Pročitajte...