Turska: Beba Karim simbol otpora i stradanja civila u Istočnoj Guti u naručju Erdogana

– Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Hatayu se susreo sa sirijskim dječakom Karimom i njegovim ocem Abu Muhammedom koji su evakuirani iz Istočne Gute, a zatim prevezeni u Tursku

HATAY (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Hatayu se susreo sa sirijskim dječakom Karimom i njegovim ocem Abu Muhammedom koji su evakuirani iz Istočne Gute, a zatim prevezeni u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je uzeo u naručje bebu koja je utonula u san, a pored njega su bili otac i dvije kćerke.

Beba Karim je teško ranjen i ostao bez oka u napadu snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a jutros je s porodicom evakuiran iz Istočne Gute u Idlib koji je pod kontrolom sirijske opozicije.

Karim je u naručju majke ranjen u artiljerijskom napadu Assadovih režimskih snaga, a postao je simbol otpora civila te pobunjeničke enklave nakon što je AA objavila priču o njegovoj sudbini.

Beba i njegova porodica prvo su se sastali sa direktorom Turskog Crvenog polumjeseca Keremom Kinikom.

Kinik je tom prilikom kazao kako je šestomjesečni dječak zdrav, ali da će u Turskoj biti podvrgnut ljekarskom pregledu.

”Beba Karim u Istočnoj Guti nije mogao dobiti nikakvo liječenje. Nije dopušteno da dobije liječenje. Bio je ranjen i sam se oporavio. Tako je i poslao poruku svijetu.  Ostao je živ za svu nevinu djecu, pružio otpor”, rekao je Kinik.

Istakao je kako će dječak i njegova porodica biti liječeni u Turskoj.

Korisnici društvenih mreža, posebno Twittera, pokrenuli su krajem prošle godine kampanju za okončanje opsade i stalnih zračnih i artiljerijskih napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada na civile u Istočnoj Guti.

Pročitajte...