Tužilaštvo BiH oglasilo se o radu Udarne grupe

Tužilaštvo BiH uputilo je saopštenje za javnost povodom, kako su naveli, netočnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, a u svezi rada Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH. Saopštenje prenosimo u cjelini:

“Preuzimanjem funkcije v.d. glavnog tužitelja, Gordana Tadić, odmah sa početkom 2017. godine, odlučila je da se ne isplaćuju naknade za članove Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, čime je ukinuta isplata ovih naknada, iako su sredstva za ove namjene bila osigurana u budžetu Tužiteljstva BiH.

V.d. glavnog tužitelja Gordana Tadić, kao rukovoditeljica ove grupe, ne prima nikakvu naknadu za radu u Udarnoj grupi, kao ni naknadu u bilo kakvoj drugoj grupi ili po bilo kojem drugom osnovu.

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u BiH,  je formirana odlukom Vijeća ministara, te funkcionira već 15 godina, redovno sačinjava Izvještaje o svom radu, koje svake godine dostavlja Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara, što je učinjeno i za proteklu, 2017. godinu.

Također, odlučno odbacujemo bilo kakve insinuacije o mandatu i radu Udarne grupe, te javnost treba znati Ministarstvo sigurnosti svojim odlukama, imenuje članove Udarne grupe, koji dolaze iz oba entiteta i Brčko Ditrikta BiH i vrši izmjene rješenja o imenovanju članova Udarne grupe, što je ministarstvo činilo i u prethodnoj 2017. godini”.

Pročitajte...