Tužilaštvo BiH se protivi izručenju Mamića

Prema zahtjevu pravosuđa Hrvatske, da se Zdravko Mamić izruči toj državi, danas je u Sudu BiH održano ročište savjetniku NK Dinamo, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora.

Na ročište je stigao u društvu advokata Zdravka Rajića.

Tužilaštvo BiH, prema svom prijedlogu, kazalo je da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj.

Ovim je potvrđeno pisanje “Avaza” od prije dvije sedmice, a pojašnjeno je da krivično djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon perioda potpisivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Mamić je u Sudu BiH, između ostalog, kazao:

– Doista se osjećam nesigurno u Hrvatskoj i smatram da tamo nemam pravičan postupak. Sviđa mi se stav Tužilaštva jer se ovdje štite moja prava. To u Hrvatskoj nikad nisam imao i zato sam i zatražio pravdu u svojoj drugoj domovini.

Kako javlja reporter s lica mjesta, mišljenje Tužilaštva BiH, kako smo ranije pisali i pojasnili, bit će dostavljeno Vanpretresnom vijeću na daljnje postupanje.

Mamićev advokat Zdravko Rajić je nakon završenog ročišta kazao da je uvjeren da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj.

Naglasio je da očekuje da konačnu odluku vanpretresno Vijeće suda donese odluku u narednih nekoliko dana.

Podsjećamo, Sud BiH je ranije odbio takav prijedlog, ali je, prema žalbi Tužilaštva BiH, ukinuo prvostepeno rješenje i odluka je vraćena na razmatranje Vanpretresnom vijeću.

No, Tužilaštvo BiH, nakon što je prije mjesec dobilo dokumentaciju od Ministarstva pravde Hrvatske, poslalo je Sudu BiH prijedlog, u kojem navodi da ne postoje uvjeti za Mamićevo izručenje.

Međutim, riječ je o pukoj proceduri, jer Mamić kao bh. državljanin ne može i neće biti izručen Hrvatskoj, a ni prema uvjetima sporazuma dviju država, krivično djelo za koje se tereti uopće nije obuhvaćeno.

avaz.ba

Pročitajte...