Životni standard EU-a zapadni Balkan mogao bi dostići tek za 50 godina

Srbiji i ostalim državama zapadnog Balkana bit će potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard Europske unije, navodi se u izvješću britanskog Povjerenstva za vanjske poslove, koji je objavljen uoči nedavnog summita u Londonu.

Perspektiva šest zemalja zapadnog Balkana, kada je riječ o članstvu u EU, u ovom je izvješću prilično sumorna, a među brojnim preprekama se, osim “kronične ekonomske stagnacije”, spominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti, prenosi beogradski Blic.

“Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vijesti iz ove regije završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status quo”, navodi se u dokumentu britanskog Povjerenstva za vanjske poslove.

Također se konstatira da je prije manje od 25 godina na zapadnom Balkanu bio rat te da se “ovdje dogodilo i najekstremnije nasilje prema civilima u Europi od okončanja Drugog svjetskog rata”.

Pročitajte...