Tuzla domaćin 5. kongresa nefrologa

 

U Tuzli je počeo 5. nefrološki kongres sa međunarodnim učešćem. Do kraja sedmice će biti razgovarano o važnim temama iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja biće posvećena bubrežnoj transplantaciji. Bosna i Hercegovina se ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira domaća šira javnost o potrebi darivanja organa i tkiva.
Prema podacima Regionalnog registra u našoj zemlji živi 386 pacijenata sa transplantiranim bubregom. Pacijenti koji su na dijalizi ne mogu biti zadovoljni nabavkom lijekova. Osim zastarjelih aparata nedostaju prostor i stručan kadar, mišljenje je profesorice Mešić. Rješenje vidi u povećanju broja transplantacija. Tuzla u ovoj godini obilježava 20 godina od početka transplant programa odnosno 200 transplantaciju.
Osim nefrologa iz naše zemlje i regiona, kongresu prisustvuju i profesori iz Austrije, Ferdinand Muehlbacher, bivši predsjednik Svjetske organizacije transplantologa i njegov prvi saradnik sa klinike u Beču, Rudolf Steininger. Do kraja sedmice će biti razgovarano o važnim temama iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja biće posvećena bubrežnoj transplantaciji. Bosna i Hercegovina se ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije, pa je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, ali i da se motivira domaća šira javnost o potrebi darivanja organa i tkiva.

 

Pročitajte...