Tuzla: Obilježen Dan mobilizacije rezervnog satava policije

U povodu obilježavanja 29. godišnjice mobilizacije rezervnog sastava milicije na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije MUP-a Tuzlanskog kantona danas je položeno cvijeće i odana počast poginulim pripadnicma policije u proteklom ratu. Naglašeno je da je ratna policija dala veliki doprinos u odbrani i očuvanju sigurnosti građana i imovine.
Devetnaestog septembra 1991. godine Predsjedništvo BiH donijelo je historijsku odluku o mobilizaciji aktivnih i rezervnih sastava organa i službi unutrašnjih poslova u BiH. Ratna policija u to vrijeme dala je svoj doprinos u odbrani BiH i očuvanju sigurnosti građana i imovine. Danas su na tu činjenicu podsjetili i članovi nekoliko Tuzlanskih Udruženja policije kao i predstavnici MUP-a TK.
T”U to vrijeme je već bio rat u Sloveniji i Hrvatskoj. Politička situacija je bila usložnjena tako da je bilo pravnih osnova i ralkoga da se donese takva odluka.Cilj te odluke je bio da se zaustavi međunacionalni sukob i da se ne ugrožavaju prava i sloboda građana i njihova imovina, kazao je Zahid Selimbašić, predsjednik Udruženja pripadnika policije 1991.-1995. „4. april“ Tuzla.
Svi policajci rezervnog sastava u Tuzli, bez obzira na nacionalnu strukturu, odazvali su se pozivu. Oni su prvi stali u odbranu bosanskohercegovačke suverenosti i teritorijalnog integriteta, rečeno je na obilježavanju Dana mobilizacije rezervnog sastava milicije R BIH 1991. koje je upriličeno ispred zgrade MUP-a TK.
Članovi Udruženja pripadnika policije 1991.-1995. „4. april“ Tuzla, Saveza udruženja policije TK, Udruženja policije„MANEVARAC“Tuzla, te predstavnici MUP-a Tuzlanskog kantona odali su počast i položili cijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima policije u proteklom ratu.

Pročitajte...