Tuzla: Obilježena 30. godišnjica sukoba na Brčanskoj Malti

U Tuzli je danas obilježena 30. godišnjica od sukoba na Brčanskoj Malti, poznatog i kao Tuzlanska kolona. Legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije. Tri decenije poslije prisjećamo se onih koji su herojskim činom stali na branik ovog grada, tuzlanske regije i naše zemlje. “Ovaj grad nije želio rat. On se morao spremiti da mu se ne bi desila sudbina koja je već ranije zadesila neke bh. gradove”, kazao je Edin Altumbabić, bivši pripadnik Druge manevarske jedinice policije Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

“Međutim krivicom tadašnjeg komandanta  kasarne “Husinska buna” , pukovnika Mileta Dubajića koji je na kamione prepune minsko-eksplozivnih sredstava i oručja “natovario” vojnike i koji su na branioce Tuzle otvorili vatru.prilikom izlaska kolone. Došlo je do oružanog sukoba u kojem je nažalost stradalo dosta osoba i sa jedne i sa druge strane”, kazao je Edin Altumbabić, bivši pripadnik Druge manevarske jedinice policije SJV Tuzla.

15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine.

“Ovdje je bila paravojska. Secesionistička paravojska osnovana 12. maj u Banja Luci i Dodik to oblilježava svakog 12,. maja. Dakle ta vojska pod komandom ratnih zločinaca Karadžića i Mladića je napala grad. S druge strane ovde su bili prisutni, policijskim oružjem naoružani, daleko manji broj pripadnika MUP-a ,regularne snage MUP-a R BIH Stanice javne bezbjednosti Tuzla čiji je nacionalni sastav, nacionalna struktura odgovarala popisu stanovništva i postupili u nužnoj odbrani”, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Ovo je bitka u kojoj su branioci Tuzle na današnji dan prije 30 godina osujetili zlo i na kraju krajeva Tuzla je ostala da živi na isti način kako je živjela i prije. Živi i sad. Tuzla je pokazala da je život u BiH moguć jedni s drugima, a ne jedni pored drugih”, navodi Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Danas, 30 godina poslije uspješnog odbijanja prvog napada na Tuzlu, gradimo budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući  branilaca koji su položili svoj život za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i svih civilnih žrtava rata, rečeno je danas.

“Vi znate da je bila optužnica protiv određenog broja ljudi i na kraju krajeva 2019. godine Interpol je sve to prekinuo i rekao da u Tuzli nije bilo ratnog zločna i mislim da je za nas taj proces završen. Ali ’15. maj se ne može završiti dok se ne procesuiraju oni koji su odgovorni za to što se desilo, a to je optužna protiv Dubajića koju smo pokrenuli. Nažalost još nema reakcije na te stvari”, pojašnjava Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

“Želim da našim tuzlacima odam priznanje što su ostali jedinstveni i što se nisu nacionalno podijelili. I da im čestitam današnji dan koji je bitan za odbranu suvereniteta i integriteta BiH . da nije bilo 15. maja ne bi bilo Drugog korpusa, najvećeg korpusa A R BiH i najvećže slobode teritorije. Moji Tuzlaci, Bosnaci i Hercegovci slavite 15. maj kao jedinstvo tradicije bosankog duha, zajedničkog života svih građana”, kazao je Meša Bajrić, ratni načelnik SJB Tuzla.

Posebne emocije na ovaj dan vežu ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Zorana Blagojevića. Kao učesnik pomenute bitke, kaže da osjeća neizmjernu tugu za onima koji su tog dana poginuli ili ranjeni.

“ Znam u kakvoj smo mi tada poziciji bili, a u kakvoj druga strana. Mi nismo željeli da počnemo. Nismo provocirali. Nismo ni jedan metak uputili prema koloni, a sjetimo se da je kolona četiri, pet puta pokušavala da izađe iz  grada. Svaki pucanj i svaka provokacija išla je sa strane tada Jugoslovenske vojske”, prisjeća se Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Upriličen je i defile od Brčanske Malte do Slane Banje gdje su delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, Koordinacija boračkih udruženja grada Tuzle, učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke, položili cvijeće i odali počast  poginulim braniocima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i svim civilnim žrtvama rata.

Pročitajte...