Tuzla: Otvoren Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “Medena”

Tradicionalni 16. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “ Medena Tuzla” svečano je otvoren danas. Ove godine svoje proizvode će predstaviti više od 40 izlagača. Sajam je otvorio Jasmin Imamović, gradonačnik Tuzle, a svečanosti otvorenja prisustvovali su i Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodporivrede i šumarstva TK i Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK te ambasador Republike Slovenije u BiH.

Tradicionalni sajam pčelarstva “Medena Tuzla” okupio je veliki broj pčelara iz BiH, Srbije i Hrvatske. Organizatori ističu da je cilj razmjena iskustva proizvođača meda i njihov plasman na tržište, ali i promocija bh. pčelarstva.

– U okviru ove manifestacije mi smo radili 7. Međunarodnu analizu kvaliteta meda. Imali smo 470 uzoraka iz 23 države i sutra ćemo dodijeliti priznanja za ocjenjene uzorke, tako da smo sa Sjamom i analizom jedinstveni u svijetu – ističe Šefik Čivić, predsjednik pčelarskog društva “Nektar“ Tuzla.

Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je istaknuo važnost održavanja Sajma pčelarstva.

– Važno je da proizvođači meda budu uzor svim proizvođačima zdrave hrane. Važno je da razvijamo zelenu ekonomiju i proizvodnju zdrave hrane. Sve to utiče na naš ukupni razvoj i na kvalitet našeg života i na naše zdravlje – naglasio je Imamović.

Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodporivrede i šumarstva naglasio je da je, kao generalni pokrovitelj, Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala značaj ove manifestacije u održanju pčelarstva te ukazao na niz loših godina za proizvodnju meda i posljedice koje bi mogle nastati nestankom pčela.

– Svaki treći zalogaj koji jedemo dugujemo pčelama, a to dovoljno pokazuje koliko je važno pčelarstvo kao grana proizvodnje – istakao je Smajlović.

Međunarodni sajam pčelarstva “MedenaTuzla” za posjetioce biće otvoren i sutra na Trgu slobode. Najavljena je dodjela zlatne i srebrene medalje kao i pehar za najbolji kvalitet meda.