Salko Tursunović isključen iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”

Nakon smjene Ćamila Durakovića sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” je jučer u popodnevnim satima održala vanredni sastanak. Na prijedlog Stranke za BiH, čiji je član Salko Tursunović, Klub odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” isključio je Tursunovića iz ovog kluba. Saopštili su da Tursunović nema podršku Kluba odbornika ove koalicije te da klub odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a nastavlja podržavati bošnjačke funkcionere koji su imenovani na prijedlog ovog kluba.

Sadik Ahmetović, iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, za RTV TK kaže da Srebrenica nije lokalna priča, nego da je ova općina strateški interes države Srbije. Viziju onoga što politika iz ove države radi u BiH dala je Srpska akademija nauka i umjetnosti, a građani Srebrenice, nisu u stanju da se samostalno bore protiv takve politike.

– Ovo je projekat u koji se moraju uključiti institucije BiH I Međunarodne zajednice. Jedino rješenje za Srebrenicu jeste da ima poseban statut koji će regulisati njen statut u okviru Izborng zakona BiH – dodaje Ahmetović.

Poseban statut bi onemogućio preglasavanja, kojima svjedočimo ovih dana u Skupštini opštine Srebrenica, dodaje Ahmetović, a model bi bio sličan Statutu kojeg imaju Brčko i Mostar.

– Sve drugo je pretpostavka da Bošnjaka u Srebrenici ne bude i bojim se da će, u nekom narednom periodu, sljedeći projekat onih koji to danas rade u Srebrenici biti Memorijalni centar i neko će to doživjeti, ali sam u to u potpunosti siguran.

Salko Tursunović, koji je jučer izabran za predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, isključivo glasovima političkih stranaka koje negiraju genocid, neće imati podršku 6 odbornika iz Inicijative: Moja adresa: Srebrenica. Na događaje u Skupštini opštine Srebrenica zvanična politika u BiH nije reagovala, a iz Stranke za BiH, čiji je Tursunović član, istaknuli su da će ova stranka u budućnosti podržavati odbornike iz inicijative Moja adresa: Srebrenica.