Tuzla se oprostila od doktora Kasima Muminhodžića

Ljekari i medicinari tuzlanskog Univerzitetskog kliničkog centra, osoblje Medicinskog fakulteta danas su se zajedno sa porodicom i građanima Tuzle oprostili od jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih gastoenterologa, prof.  emeritus dr. Kasima Muminhodžića. Endoskopija je bila polje gdje je prof. Muminhodžić dao najveći doprinos, ne samo u tuzlanskim i bosanskim okvirima, nego i u okvirima bivše Jugoslavije, kazano je na komemoraciji održanoj danas prije ukopa.

piše Azra Mešić

Kolege sa Interne i drugih klinika Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli, brojni prijatelji i članovi porodice odali su posljednju počast ljekaru inovativnih vještina i dostignuća, profesoru i emeritusu, nekadašnjem ministru zdravstva Tuzlanskog kantona i medicinskom direktoru direktor UKC, te prvom predsjedniku Asocijcije gastroentrerologa i hepatologa BiH Kasimu Muminhodžiću. Njegov dugogodišnji saradnik, kolega sa specijalizacije interne medicine također profesor dr. Muharem Zildžić, kaže da je Muminhodžić oduvijek bio lider.

– Kasima sam upoznao kao studenta, pravog studentskog lidera sa svim pozitivnim osobinama pa smo se susreli u vojsci, gdje je on bio pravi vođa bosanskih ljekara, kaže dr. Zildžić.

Doktor Muminhodžić je postavio temelje moderne gastroenterologije u BiH i bio mentor na više od 50 doktorskih disertacija, magistarskih i specijalističkih radova, a njegov ukupni doprinos razvoju medicinske misli u cjelini je nemjerljiv.

– Ipak ne možemo da ne izdvojimo njegov doprinos razvoju endoskopije u bivšoj Jugoslaviji. Bio je čovjek, virtuoz svoga posla ne samo na području Tuzle, nego cijele BiH, kazao je za RTVTK prof. dr. Ervin Alibegović, šef Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju UKC-a Tuzla.

Kasim Muminhodžić je preminuo u utorak nakon kraće bolesti, a ukopan je danas u haremu Džindijske džamije u Tuzli.

Pročitajte...