Tuzla: Sevdalinka zaslužuje mjesto na UNESCO-ovoj listi

– Mislim da je naša prelijepa ´bh. dama´ trebala poodavno da zaposjedne UNESCO-ovu listu jer sevdalinka je lična karta Bosne i Hercegovine, smatra Ramiza Milkunić iz Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla
Tuzla, BiH – 25. januar 2018: U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om. O značaju uvrštavanja sevdalinke na listu nematerijalne baštine čovječanstva govorila je prof. dr. Amira Redžić (na fotografiji), šef Odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH, član Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om BiH i član ekspertnog tima za nominaciju sevdalinke na listu nematerijalne baštine čovječanstva. ( Alma Arnautoviç – Anadolu Agency )
    TUZLA (AA) – U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om, javlja Anadolu Agency (AA).
Tuzla, BiH – 25. januar 2018: U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om. ( Alma Arnautoviç – Anadolu Agency )

U nastojanju da se njeguje izvorni oblik sevdalinke i da se ona interpretira bez aranžmanskog ili interpretacijskog “skrnavljenja”, od 2008. godine Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla organizira festival sevdalinki.

“Sevdalinka traži svo srce i dušu da bi se donijela i valjano pjevala i snimila. Odlučili smo se da okupimo sve relevantne osobe iz državnog vrha kako bismo danas razgovarali o ovoj temi. U decembru 2016. godine, tačnije 16. decembra podnijeli smo inicijativu za nominaciju sevdalinke na UNESCO-ovu listu i ta je inicijativa je prihvaćena. Oformljena je radna grupa, koju čine ljudi iz struke i baštinici. Mislim da je naša prelijepa ´bh. dama´ trebala poodavno da zaposjedne na UNESCO-ovu listu jer sevdalinka je lična karta Bosne i Hercegovine˝, kazala je Ramiza Milkunić iz Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla.

Tuzla, BiH – 25. januar 2018: U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om. Mislim da je naša prelijepa ´bh. dama´ trebala poodavno da zaposjedne UNESCO-ovu listu jer sevdalinka je lična karta Bosne i Hercegovine, smatra Ramiza Milkunić (na fotografiji) iz Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla. ( Alma Arnautoviç – Anadolu Agency )
O značaju uvrštavanja sevdalinke na listu nematerijalne baštine čovječanstva govorila je prof. dr. Amira Redžić, šef Odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH, član Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om BiH i član ekspertnog tima za nominaciju sevdalinke na listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Tuzla, BiH – 25. januar 2018: U toku je proces upisa sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, a tim povodom u Tuzli je danas održana konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti koje će narednih mjeseci raditi tim stručnjaka, koji je, nakon inicijative o nominaciji, oformila bh. komisija za saradnju sa UNESCO-om. ( Alma Arnautoviç – Anadolu Agency )

“Kada se jedna zemlja kandidira i biva prepoznata u svijetu po svojim vrijednostima i kulturno-historijskom naslijeđu, to je dobit za tu zemlju. Bosna i Hercegovina obiluje kulturno-historijskim naslijeđem, kako materijalnim, tako i nematerijalnim. Možemo biti ponosni jer smo već ubilježili dobra poput Starog mosta u Mostaru, most u Višegradu, Zmijanjski vez i konjičko drvorezbarstvo. To je stvaranje imidža BiH i predstavljanje bh. kulture drugima˝, kazala je prof. dr. Redžić, te dodala da se nada da će se trajanje procesa uvrštavanja sevdalinke na UNESCO-ovu listu, mjeriti mjesecima, a ne godinama.

Pročitajte...