“Sevdalinka je naša lična karta” poručeno sa konferencije „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu netaretijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“

Udruženje muzičkih umjetnika organizator je konferencije „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu netaretijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“ na kojoj su danas u BKC TK govorili najeminetniji stručnjaci koji se bave sevdalinkom sa muzičkog, poetskog, historijskog ili obrazovnog aspekta, te članovi državne komisije za saradnju sa UNESCO-m. Istovremeno je otvorena i izložba “Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja”.
Sevdalinka je tradicionalna pjesma koja se u gradovima u BiH pjeva stoljećima. Jedinstvena je u melodijskom i poetskom smislu. Upravo iz tog razloga Udruženje muzičkih umjetnika u saradnji sa etnologom Muzeja istočne Bosne Vesnom Isabegović 19.decembra 2016. pokrenuli su inicijativu za njenu kandidaturu na Listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Državna komisija je prihvatila inicijativu, a Federalno ministarstvo je oformilo expertnu grupa koja će provoditi dalju proceduru. Dokle se stiglo na ovom planu i koje su dalje akivnosti na prikupljanju kvalitetnije dokumentacije pitanja su o kojima se između ostaloga govorilo danas na konferenciji „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“.
Da je sevdalinka lična karta naše zemlje mišljenja su i ostali učesnici konferencije, stručnjaci koji se bave sevdalinkom sa muzičkog, poetskog, historijskog ili obrazovnog aspekta, te članovi državne komisije za saradnju sa UNESCO-m koji se nadaju da će BiH u što kraćem vremenskom roku dobiti povrdu i zaštitu za još jedno kulturno- historijsko nematerijalno blago. Iako se radi o kompleksnom poslu, ova procedura nije nepoznanica za BiH, s obzirom da na listi UNESCO-a već ima četiri dobra – Stari most u Mostaru, most u Višegradu, Zmijanjski vez iz Banja Luke i Konjičko drvorezbarstvo.
Konferecija je organizovana u okviru tradicionalnog Festivala sevdalinke Tuzlanskog kantona „Sevdalinko u srcu te nosim“, manifestacije kojom se već deset godina bosanskohercegovačka pjesma čuva u izvornom obliku. Festival će biti održan 11. i 12. aprila, trajat će dva dana i po prvi puta bit će takmičarskog karaktera a vrsni interpretatori sevdaha izvodit će nove kompozicije napisane u duhu sevdalinke.

 

Pročitajte...