Tuzla: Učenik 6. razreda isjekao ruku po uputama iz smrtonosne igrice

Prvi slučaj zloupotrebe dječijeg povjerenja u kompjuterskoj igrici Plavi kit, zabilježio je danas MUP Tuzlanskog kantona. Policijskoj stanici Zapad u Tuzli, prijavljen je slučaj učenika 6. razreda koji je prema uputama iz igrice šestarom povrijedio ruku. Slučaj su prijavili roditelji.

Plavi kit nije ni prva, a sigurno ni jedina opasnost koja na djecu vreba s interneta. Ipak je uznemirio stanovnike Mihatovića, prognaničkog naselja nadomak Tuzle. Učenik 6. razreda ovdašnje Osnovne škole koja nosi ime ”Podrinje” navodno je isjekao ruku na način kako mu je sugerisano u igrici Plavi kit. Škola se ograđuje od događaja.

– Zvaničan stav menadžmenta i nastavnika škole je da se o ovome neće izjašnjavati za medije. Slučaj se, kažu nije dogodio u školi. I to je stvar roditelja i policije.

Osim roditelja u zaštiti djece od lošeg uticaja globalne računarske mreže velika je uloga škole – generalni je stav psihologa. Mirza Jahić, pedagog u Medicinskoj školi u Tuzli jedan je od stalnih učesnika seminara za obuku nastavnika o tehnologiji i odgoju. Kaže da se roditelji moraju uključiti u život svoje djece na internetu, bez obzira na to jesu li ili nisu tehnički pismeni, jer s modernizacijom života mijenja se i tradicionalna uloga roditelja kao odgajatelja.

– Šta uraditi u situaciji kad želite zaštiti vaše dijete? Prije svega razvijeti povjerenje i stalno biti spreman na savjet. Tokom godina se promijenila uloga roditelja. Svaki dan roditelj s djetetom mora voditi dijalog. Razgovarati o temama koje su obilježile njegov dan. Da li je naišao na neki problem? Mogu li ga zajedno riješiti? Djeci treba podrška, a ukoliko je roditelj i tehnički pismen, može na osnovu povjerenja razmijeniti s djetetom pristupne šifre profilima društvenih mreža ili igara. Može pratiti koje stranice na internetu dijete posjećuje ili s kim kontaktira. Ako dođe do bilo kakve sumnjive konverzacije na vrijeme može aktivirati policiju ili drugu pomoć, kaže Jahić za RTVTK.

Policija je, prema potvrdi portparola MUP-a TK Izudina Šarića, završila uviđaj u Mihatovićima. Zvanični izvještaj MUP će proslijediti Kantonalnom Tužilaštvu. Ovo je druga prijava posljedica popularne smrtonosne igrice u Bosni i Hercegovini. Prvi slučaj zabilježen je nedavno u Sarajevu.

Pročitajte...