Tuzlanski doprinos inkluzivnom obarzovanju

U jeku priče o corona virusu i one o online nastavi, bezuslovnom prelasku studenata, ukidanju prijemnih ispita na fakultetima UNTZ, možda manje odjekne, ali nedvojbeno ohrabre priče o uspjesima mladih ljudi. Merjem Sušić, asistentica pedagoške grupe predmeta Filozofskog fakulteta UNTZ krajem prošle godine u Bosnu i Hercegovinu je sa značajnog međunarodnog takmičenja donijela nagrade i priznanjima. Sa temom „Stavovi o poremećajima u ponašanju kod osoba sa kognitivnim deficitom“ osvojila je prvo mjesto.

novinarka: Erda Redžepagić

Magistrica Merjem Sušić, asistentica pedagoške grupe predmeta na Filozofskom fakultetu UNTZ donijela je u Bosnu i Hercegovinu iz Rusije novi razlog da vjerujemo u potencijal, predanost i stručnost bh. profesora. Žiri takmičenja, sastavljen od vrsnih svjetskih stručnjaka, ocijenio je da je u oblasti društevnih nauka najbolji rad „Stavovi o poremećajima u ponašanju kod osoba sa kognitivnim deficitom“ autorice magistrice Merjem Sušić.

Uz trud i veliki lični entuzijazam, koji mora biti popraćen adekvatnom infrastrukturom i, što je najvažnije, kvalitetnim mentorima Merjem se prijavila na takmičenje. Stručnjaci, poput prof.dr. Iris Sarajlić – Vuković, Ruže Tomić i prof.dr. Adnana Tufekčića koji je i prijavio na takmičenje stalna su podrška. Istakala je da su joj i lično i profesionalno značajna priznanja, pa i ovo posljednje koje se prošle godine dodjeljivalo u Kursku, u Rusiji.

Na takmičenje je bilo prijavljeno ukupno 207 radova iz Austrije, Finske, Norveške, Švicarske, Danske, Kine.

Inkluzivno obrazovanje osoba sa poremećajima u ponašanju  još uvijek  je izazov  za bosanskohercegovačko društvo. Rad profesorice Merjem Sušić, upućuje nas na razlike u stavovima, nastavnika u školama za djecu sa posebnim potrebama i školama koje su obuhvaćene inkluzijom. Nekad, zlatna studentica, danas profesorica ne posustaje, nego teži ka naučnoj izvrsnosti. Osvojeno prvo mjesto motiv je i pokazatelj mladim istraživačima u našoj državi da se može nešto uraditi i ovdje, te da mi itekako možemo pružiti nešto regiji.

Bosna i Hercegovina nije samo zemlja problema, ona može biti zemlja dobrih prilika, ako se, za njih borimo i ako vrijedno radimo da ih stvorimo, kao što to čini mladalačka ambicija i posvećenost profesorice Merjem Susić.