Tuzlanski kanton: Uskoro počinje realizacija projekta “Pametne škole II”

Energetski projekt obnove 18 osnovnih i srednjih škola uskoro će se realizirati u Tuzlanskom kantonu. Projekt se finansira iz INTEREEG IPA programa prekogranične saradnje, u kojoj učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Vrijednost projekat „Pametne škole 2“ iznosi 3,6 miliona KM. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.

Novim projektom simboličnog naziva „Pametne škole II“ predviđeno je provođenje mjera energijske efikasnosti na novih 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Elvira Rožnjakovića planirana je zamjena stolarije, ugradnja fasade i zamijena postojećih kotlova, kotlovima na pelet ili biomasu.

– Što se tiče ovog novog projekta za 18 škola CRP bi trebao zaključiti ugovor u mjesecu septembru, tako da bi već u oktobru mogli krenuti sa konkretnim aktivnostima, dok bi sami radovi krenuli nekad u proljeće. Od oktobra do proljeća bi bile neke druge aktivnosti planirane projektom, kazao je Rožnjaković.

Radi se o 18 osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Živinice, općina Sapna, grada Gradačca, Doboj Istok, Čelić, Teočak, grad Gračanica, Kalesija, i grad Srebrenik. U sklopu projekta “Pametne škole” koji je realizovan krajem 2019, “utopljeno” je 7 osnovnih i srednjih škola u našem Kantonu, ističe ministar Rožnjaković.

– To su škole koje su tokom cijelog projekta implementacije odškolovale jednog menadžera u školi koji dalje ima zadatak da koordinira sve aktivnosti, kojima će se u konačnici uštedjeti, kako na električnoj energiji tako i na trošenju vode, i svemu ostalom što u biti povećava troškove održavanje škole, dodao je.

Projekat “Pametne škole” višestruko je značajan, ističe ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić.

Ministar Rožnjaković kazao je da će Vlada Tuzlanskog kantona i dalje biti posvećena realizaciji ovakvih projekata koji za cilj imaju opće dobro i pomoć građanima Tuzlanskog kantona.

(RTVTK)

Pročitajte...