Tuzlanski komunalac pokrenuo projekat za besplatno uzimanje komposta

Osim svojih redovnih aktivnosti Tuzlanski komunalac pokrenuo je i projekat kojim građani mogu potpuno besplatno dobiti kompost za uređivanje svojih vrtova. Sve što je potrebno je da  zauzvrat na deponiju Desetine odlože svoj zeleni otpad. Projekat još uvijek nije završen, a iz Komunalca poručuju da su na ovaj način na dobitku građani Tuzlanskog kantona, jer neće biti otpada na ulicama, a dobit će i materijal za uređivanje svojih vrtova.

Autor: Dino Dropić

JKP Komunalac Tuzla zajedničkim finansijskim sredstvima sa gradom Tuzla, prošle godine izgradio je prostor za pravljenje komposta. Tu je predviđeno da se sav zeleni otpad koji se prikupi, deponuje. Svi građani mogu svoj zeleni otpad odložiti na deponiju Desetine i zauzvrat besplatno dobiti količine komposta.

“U toj prvoj fazi mi smo odlučili da to bude neki probni projekt, pilot projekt, da vidimo kako će to izgledati. Ono što je sljedeći korak da bi se trebali obezbijediti dodatni korak i mehanizacija.  Mi smo ponudili obzirom da je bilo dosta zelenog otpada da u avlijama dvroištima građani su uređivali svoje vrtove, ponudili da taj zelčeni optad koji imaju građani dovuku na deponiju Desetine, da odlože na kompozište i da zauzvrat uzmu nekoliko vreća tog probnog komposta”, istakao je Admir Bećirović direktor JKP Komunalac Tuzla.

Proces kompostiranja je trenutno u terminalnoj fazi, a jedan je  od najstarijih oblika ekološke reciklaže u prirodi.

U principu radi se o jednom procesu kompostiranja, najstarijem obliku ekološke reciklaže u prirodi i od organskog otpada nastaje humus i generalno nutrijenti organskog otpada. Pretvaramo u nešto korisno sirovinu koja se koristi za obogaćivanje tla u daljem procesu. Proces je u terminalnoj fazi dozirjevanja, međutim može poslužiti za obogaćivanje tla, za održavanje tla i prinicpu jako je koristan za vrtove, cijećnjake i za plastenički uslov, tako da građani mogu jednu količinu zelenog otpada u svojim vrtovima dovezu na deponiju,  na neki način napravimo simbolično trampu, oni nama svoj organski otpad odlože besplatno i da uzmu jednu količinu kompostne mase i da obogate svoje tlo na kome uzgajaju svoje cvijeće ili neke druge proizvode”, rekla je Amela Jusufović stručna saradnica u selekciji otpada na deponiji Desetine.

Iz Komunalca pozivaju sve građane da se odazovu ovom projektu, te da naprave simboličnu trampu, kako bi zadovoljili potrebe zainteresiranih građana, ali i sklonili zeleni otpad sa ulica našeg grada i iz svojih vrtova i dvorišta.

 

Pročitajte...