Tuzlu u ovoj godini očekuje nekoliko značajnih projekata

Najava
U 2021. godini Grad Tuzlu očekuje nekoliko značajnijih projekata, kao što su projekt dugoročnog vodosnadbijevanja, širenje mreže toplifikacije, projekt izgradnje gradskog groblja, te projekti poboljšanja uslova života osoba treće životne dobi. Prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića u ovoj godini nastavit će se i sa infrastrukturnim projektima. Među prioritetima je i ekonomija.

Novinarka: Devleta Brkić

Ovogodišnji Budžet Grada Tuzla predviđen je u iznosu od oko 61 milion KM. Najviše sredstava iz Budžeta određeno je za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Službu civilne zaštite i Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu. Kako nam je kazao gradonačelnik Jasmin Imamović Grad Tuzlu u ovoj godini očekuje nekoliko značajnih projekata. Nastavit će se sa projektom dugoročnog vodosnadbijevanja Tuzle do 2035. godine, ali i sa širenjem mreže toplifikacije, te različitim projektima energetske efikasnosti koji za cilj imaju smanjenje aerozagađenja.

– To su projekti utopljavanja, davanje subvencija. Dakle, samo ko hoće da zamijeni peć na ugalj za peć na pleet, 50 posto te peći je naša subvencija, ili ko hoće da zamijeni toplotnom pumpom isto tako. Ko hoće da radi utopljavanje, također. Mi ćemo neke velike objekte utopljavati, dodao je gradonačelnik Imamović.

Na proljeće će se, prema riječima gradonačelnika Imamovića, početi i sa projektom izgradnje gradskog groblja za koji su već okončane tenderske procedure i potpisan ugovor. Također, nastavit će se i značajni infrastrukturni projekti. Poseban cilj gradonačelnika i Gradske uprave bit će socijalna politika. Podsjetimo, Tuzla je jedini grad u BiH koji ima strategiju za osobe treće životne dobi, te će se krenuti sa njenom realizacijom.

– Prvi korak u njenoj realizaciji je poboljšanje uvjeta u Domu penzionera i Centar za osobe treće životne dobi i to dnevni Centar za demenciju. Nastavit ćemo sa projektom kojeg smo radili sa Švicarskim Crvenim križem i Crvenim križem Grada Tuzla, a to je briga o osbama kojima treba tuđa njega. Sada mi to sve što smo s njima zajedno finansirali, finansiramo iz Budžeta, preuzimamo to finansiranje. Zatim, utopljavanje Doma penzionera, što je vezano za ekologiju i za udobnosti i kvalitet života korisnika Doma, dodao je Imamović.

Među ovogodišnjim prioritetima je i ekonomija, budući da je pandemija koronavirusa dosta uticala na ovu oblast. Grad Tuzla rekorder je po broju malih obrta, dok je po broju registrovanih privrednih subjekata Tuzla pozicionirana na drugo mjesto.

– Imali smo dobre parametre prošle godine. Rast broja zaposlenih i rast izvoza, rast dobiti, rast broja poslovnih subjekata pogotovo kažem rekorderi smo kod malih obrta, i naročito se trudimo oko malih obrta što je naš osnovni posao s obzirom da smo lokalna zajednica, istakao je gradonačelnik Imamović.

Lokalni organi vlasti su nivoi vlasti koji su najlakše dostupni građanima, a također posjeduju i najveći razvojni potencijal. S toga će se, ističe gradonačelnik Imamović, nastaviti raditi na započetim pravcima razvoja Tuzle, s ciljem poboljšanja uslova života građana ali i pomoći u kreiranju radnih mjesta.

(RTVTK)