TV TEATAR: ‘Malograđanska svadba’ večeras od 21:00 na TVTK povodom 71. godišnjice Narodnog pozorišta Tuzla

Narodno pozorište Tuzla je svoju prvu premijeru izvelo 30. marta 1949. godine.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona tim povodom večeras od 21 sat u TV-programu emituje pozorišnu predstavu Malograđanska svadba Bertola Brechta, u režiji Jovice Pavića.

Igraju: Milenko Iliktarević, Remira Osmanović, Meliha Fakić, Nermin Omić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Armin Ćatić, Besim Tufekčić, Enver Hasić, Elvis Jahić, Adnan Omerović, Siniša Udovičić.

Ovom predstavom naša TV-kuća počinje sa emitovanjem serijala prikazivanja pozorišnih predstava pod nazivom TV TEATAR. Radi se o predstavama koje je RTVTK snimala u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla. Prvu takvu  predstavu naša kuća je snimila 1996. godine. Na žalost, neke od njih nisu sačuvane i to one koje su zabilježene na VHS kasetama zbog oštećenja koja su  vremenom nastupila. TV TEATAR je emisija RTVTK iz 2009. godine koja sadrži i predstave koje je Narodno pozorište Tuzla ustupilo na emitovanje Radio-televiziji Tuzlanskog kantona. Neke od njih snimane su ranije i u prvim godinama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ne ispunjavaju sve tehničke uslove emitovanja, ali su značajne kao istorijske, te umjetničko dokumentarne vrijednosti (Ženidba, Mirandolina…)

Reprizno izdanje TV TEATAR RTVTK  sadrži i predstave  nastale u produkciji Teatra kabare Tuzla, koji ove godina doživljava svoje punoljetstvo. TKT – 27. mart  2020, umjesto TKT Festa, 18 godina svog postojanja i rada obilježava pozorišno-dokumentarnim izložbama autora prof. Dr. Srđana Vukadinovića.

TV TEATROM i kućnim  gledanjem predstava u vrijeme corona virusa, RTVTK ukazuje i  na značaj pozorišne umjetnosti u ovim, za sve nas, teškim trenucima borbe protiv corona virusa…

U narednom periodu u okviru TV TEATRA, nedjeljom od 21:00 sat, Radio-televizija Tuzlanskog kantona će prikazati više od 20 pozorišnih predstava!

‘Malograđanska svadba’ nagrađena je na pozorišnim igrama u Jajcu 2008. godine za najbolju ansambl predstavu…

Pročitajte...