U 2019. godini u Federaciji BiH 4.868 umrlih od karcinoma: Pandemija otežala borbu s ovom opakom bolešću

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. februara, kako bi se podigla svijest o oboljelima od raka, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Brojni su uzročnici raka u BiH. Pandemija koronavirusa nažalost otežala je borbu s ovom opakom bolešću. Na Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla urađen je manji broj operacija nego u godinama prije pandemije, a glavni razlog je nedostupnost dijagnostike.

Novinarka: Devleta Brkić

Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći globalni javnozdravstveni problem te predstavlja znatan zdravstveni, ekonomski i društveni teret većini zemalja širom svijeta. U svijetu, jedna od šest osoba umire od posljedica raka, pri čemu se oko 70% smrtnih slučajeva od ove bolesti javlja u zemljama sa niskim ili srednjim stopama dohotka. Glavni uzročnici raka u BiH su zagađenje, loši uslovi života i rada odnosno socio-ekonomski status, loše životne navike kao što su pušenje, konzumacija alkohola, zatim neadekvatna prehrana, gojaznost, neprakticiranje fizičkih aktivnosti, i naravno genski uzrok kojeg svi nosimo sa sobom. Struka smatra da načini eliminacije svih ovih faktora rizika koji dovode do karcinoma počinju prvenstveno sa nacionalnim skrining programom, koji naša zemlja nažalost nema.

– Mi još uvijek nismo možda dovoljno ni zreli za to, tako da mi pacijentima odnosno našim sugrađanima ostavljamo na volju da oni kontrolišu svoje zdravlje, ulažu u zdravlje, idu na samopreglede, na neki način da pomognu sami sebi da na vrijeme otkriju taj karcinom, kako bi mi bili u mogućnosti da im pomognemo da se taj karcinom ili izliječi ili prevede u stabilnu hroničnu bolest, kazala nam je med.dr.sci. Indira Spahić – Omeragić, specijalista radijacijske onkologije.

Stopa oboljevanja Federaciji BiH kod muškaraca iznosi 303 na 100.000 stanovnika, dok je kod žena 262. Prosječna starost oboljelih iznosi 63 godine. Kod muškaraca je najčešće riječ o karcinomima bronhija i pluća, zatim prostate i želuca, dok je kod žena na prvom mjestu karcinom dojke, potom bronhija i pluća, te karcinom maternice.

– Po podacima na nivou Federacije mi smo u 2019. godini izgubili 22.000 naših sugrađana. U toj brojci od 22.000 mi imamo 4.868 umrlih od malignih neoplazmi ili svih vrsta raka uključujući i rak kože. 1.210 oboljelih i umrlih od karcinoma bronha i pluća. Muškarci umiru tri puta više od žena, istakla je Aida Ramić-Čatak, šefica službe za promociju zdravlja i edukaciju u ZZJZ FBiH.

Pandemija koronavirusa nažalost otežala je borbu s ovom opakom bolešću. Na UKC-u Tuzla u prvoj polovini prošle godine zabilježen je manji broj novootkrivenih karcinoma, uglavnom zbog nepravovremene dijagnostike.

– I samim tim mi kao onkolozi nismo bili u mogućnosti tim pacijentima da pomognemo. Ostali pacijenti koji su u tom periodu već započeli sa specifičnim onkološkim tretmanom su nesmetano nastavili sve svoje aktivnosti, išli na redovna zračenja, na citostatsku terapiju i druge specijalističke terapije i mislim da ti pacijenti nisu bili oštećeni, naglasila je Spahić-Omeragić.

Na Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla rečeno nam je da je nažalost frekvenca malignih oboljenja u porastu, te da se na godišnjem nivou uradi blizu 500 slučajeva. U prošloj godini urađene su 292 operacije, što je znatno manji broj operacija nego u godinama prije pandemije, a glavni razlog je nedostupnost dijagnostike.

– Odgovorno tvrdim da smo na našim konzilijima imali manju potrebu za prebacivanjem tih pacijenata sa Gastroenterologije i drugih klinika na našu Kliniku, jer su to sada bolesti u 4 stadiju. Taj period od tri mjeseca je bio jako dug za uskraćenu dijagnostiku, tako da smo imali pacijente u četvrtom stadiju bolesti. To je u hiruškom smislu inoperabilan proces i glavni krivac je, ja bi rekao, nedostupnost dijagnostike za vrijeme pandemije koronavirusa, kazao nam je doc. dr. Zlatan Mehmedović, Klinika za hirurgiju UKC-a Tuzla.

Svjetski dan borbe protiv raka vrijedna je globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka. Obilježava se s ciljem podizanja svijesti, poboljšanjem nivoa informiranosti i poticanja ličnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka širom svijeta.

(RTVTK)

Pročitajte...