U Banjoj Luci se zatvaraju ugostiteljski objekti, 750 osoba pod nadzorom

– Ugostiteljski objekti svih kategorija, kao i trgovine, osim prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje u Banjoj Luci zatvaraju se do ponedjeljka, 23. marta 2020. godine – odlučio je večeras banjalučki Gradski štab za vanredne situacije nakon razmatranja stanja u vezi s koronavirsom, od kojeg je u RS zaraženo 20 osoba, od čega najviše u Banjoj Luci – 16.

Gradonačelnik Igor Radojičić je dodao da u trgovačkim centrima do 18 sati mogu da rade trgovine prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje.

Uslužne djelatnosti, zanatstvo, osim taksi službe, zatvaraju se također do 23. marta.

– Sve ove mjere usmjerene su na to da se smanji broj kontakata i mogućnost prijenosa koronavirusa s jednih na druge osobe – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na konferenciji za novinare i dodao da će uslijediti kazne za nepoštovanje ovih mjera, u skladu sa Krivičnim zaknom.

Nakon sjednice Štaba istakao je da hoteli, hosteli i moteli te objekti za smještaj mogu pružati usluge samo za svoje goste.

Za trgovine će biti ograničen broj osoba koje mogu ulaziti u zatvoren prostor, a ispred blagajne se mora ostaviti prostor od jednog metra između kupaca.

Radojičić je pozvao i druge općine u neposrednoj blizini da preduzmu mjere kao što su one u Banjoj Luci, imajući u vidu odlazak njenih stanovnika u te sredine.

Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom u Domu zdravlja u Banjoj Luci povećao se na 750.