U BiH danas s kišom, susnježicom i snijegom

Snijeg ili susnježica danas prijepodne su najizgledniji u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostatku BiH padat će kiša.

Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana postepen pad temperature zraka u centralnim i sjeveroistočnim područjima će usloviti prelazak kiše u susnježicu ili snijeg. Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom.

U Hercegovini se većinom prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše. U Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti.

Temperatura zraka u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima zemlje između 0 i 4 stepena. U ostatku zemlje između 8 i 14, na jugu i do 16 stepeni.

 

Pojačan osjet hladnoće će uzrokovati jačanje tegoba

Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata će uzrokovati jačanje tegoba.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Pročitajte...