U BiH raste broj zaraženih, jesu li moguće nove mjere?

Četvrti val je pred vratima, ali još nema novih mjera. “One su spremne u slučaju pogoršanja”, poručuju nadležni

Statistika proteklih dana pokazuje povećanje broja zaraženihkoronavirusom. U Federaciji BiH se u ovoj sedmici u pojedinim kantonima bilježi povećanje i 80 odsto u odnosu na prošlu. U Republici Srpskoj za tri dana ove sedmice broj pozitivnih je 70 dok je tokom cijele prošle iznosio 95. No, nadležni i dalje epidemiološku situaciju ocjenjuju kao stabilnu.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kaže za BHRT kako je na posljednjoj sjednici Kriznog stožera donesena samo jedna nova mjera i odnosi se na županije.

„Juče smo imali sjednicu Kriznog stožera . Jedina nova mjera koja je donesena je na nivou kantona , Zavoda za javno zdravstvo , ministarstava obrazovanja i kriznih stožera da donesu model načina početka školske godine i da to praktično bude kantonalni model zavisno od epidemiološke situacije.“

Četvrti talas je pred vratima, ali još nema novih mjera. One su spremne u slučaju pogoršanja, poručuju nadležni. Uvođenje mjera zavisi od niza parametara.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže kako povećanje preko 10 posto sigurno predstavlja određeni rizik.

„Povećanje preko 10% sigurno predstavlja određeni rizik. Mi u ovom trenutku imamo 17,5 % na današnjem dnevnom nivou i predstavlja naravno alarm kada govorimo o pogoršanju same situacije i vjerujemo da ćemo na sljedećoj sjednici Republičkog štava razmotriti cjelokupnu situaciju u prethodnom periodu.“

Situacija je, kažu, očekivana jer se mnogi vraćaju sa putovanja i godišnjih odmora. S druge strane, upravo epidemiološka situacija diktira uslove za prelaske granica. BiH je i dalje na zelenoj listi EU. Novi presjek stanja Evropska unija praviće za petnaest dana. Od epidemiološke slike zavisi i da li ćemo na toj listi, koja nam omogućava lakši ulazak u evropski prostor, i ostati.

Nadležni upozoravaju da su i dalje na snazi mjere ograničenja okupljanja. Iako su ograničenјa 120 osoba na otvorenom u Republici Srpskoj, te 100 u Federaciji BiH, tokom ljetnih mjeseci svjedoci smo brojnih koncerata i festivala sa i po nekoliko hiljada posjetilaca. Do kraja radnog vremena iz policije nismo dobili odgovor da li su vršene kontrole i propisane sankcije za kršenje pomenutih mjera.

Vijesti.ba/RTVTK

Pročitajte...