U BiH za 25% smanjen broj srednjoškolaca: U TK u proteklih šest godina manje 8850 učenika

Polazeći od toga da je kvalitetno obrazovanje usmjereno ka potrebama tržišta rada ključni faktor razvoja svake države, njemačka Vlada je pokrenula projekat ”Stručno obrazovanje” koje će u našoj zemlji provoditi u naredne dvije godine. U pripremi projekta, su analizirali  stanje stručnog obrazovanja u našoj zemlji i pritom došli do podatka o enormnom smanjenju broja učenika u školama. Tragom ovih analiza provjerili smo kakvo je stanje u Tuzlanskom kantonu, gdje nam je potvrđeno da je sve manje srednjoškolaca.
Prema analizama koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, u posljednjih 15 godina broj učenika u osnovnim školama smanjen za 22, a u srednjim školama čak za 25 %. To u konačnici znači manje 123 hiljade i 344 osnovaca i srednjoškolaca. Što se tiče Tuzlanskog kantona doznajemo da je broj učenika u proteklih šest godina smanjen za 8850.
Analiza je pokazala da najveći broj učenika bira stručno usmjerenje koje dobivaju u srednjim stručnim, tehničkim i umjetničkim školama i to 70 do 74 posto, dok gimnazije pohađa između 24 i 26 procenata. Ipak je, prema ovoj analizi, uočljiv trend smanjenja broja učenika u zadnjem desetljeću u tehničkim školama za 11 procenata, u srednjim stručnim školama za čak 41 %, u gimnazijama za 22%, u umjetničkim školamna za 15% i u srednjim školama za djecu sa poteškoćama u razvoju za 13%. Što se tiče zvaničnih institucija, tu se vrlo malo može uraditi, navode u nadležnom kantonalnom ministarstvu.
Činjenica da je jedino kvalitetno obrazovanje koje će rezultirati traženim kompetencijama predstavlja ključ za ostanak ljudi u BiH, ali i za njen neophodni ekonomski razvoj i podizanje životnog standarda svih njenih stanovnika, zaključuje se u analizi.

 

Pročitajte...