U Bistarcu otvoren Centar za ranu intervenciju “Mali svijet”

U Bistarcu je otvoren Centar za ranu intervenciju djece sa teškoćama u razvoju „Mali svijet“. Na ovaj način, priliku za adekvatnim i potpunim tretmanom imat će 86-ero djece koja su sada u udruženju „Mali svijet“ a sam Centar ima kapacitet da primi 130-ero djece. Ova moderna ustanova će omogućiti korisnicima da iskuse sigurno, brižno i okruženje koje će im pomoći da dostignu svoj puni potencijal.

Otvaranje Centra za ranu intervenciju djece sa teškoćama u razvoju „Mali svijet“ obezbjedit će djeci priliku da u ranom periodu prime adekvatan tretman i dostignu svoj puni potencijal, čime bi u konačnici poboljšali kvalitet svog života i položaj u društvu. Roditelji su zadovoljni te ističu značaj rada udruženja „Mali svijet“

  • Da nije bilo ovog centra, moj Emir ne bi uspio sigurno. A ovo što se otvorilo, za svu djecu predstavljaće puno, imaće sve na jednom mjestu. Moj Emir je učenik trećeg razreda osnovne škole i odličan je đak zahvaljujući sve ovom centru i Malom svijetu. uvijek kažem, ovo nije mali svijet nego veliki svijet za nas, rekla je, jedan od zadovoljnih roditelja, Sabina Mulajusufović.

U Centru je za sada deset zaposlenih stručnjaka, a planiraju primiti još prijeko potrebnog kadra, s obzirom na to da se dosta tretmana radi individualno sa djecom.

  • Ovdje se sa djecom radi jedan multidisciplinarni pristup, gdje su uključeni defektolozi svih usmjerenja, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i djeca na jednom mjestu imaju sve vrste terapija koje su im potrebne da bi oni dostigli svoj najveći nivo funkcionalnosti, rekla nam je Amra Fatušić, predsjednica udruženja „Mali svijet.“

Ovaj Centar je zapravo rezultat velike kampanje „Budi mali svijet“ koju je pokrenula organizacija World Vision BiH u partnerstvu sa udruženjem „Mali svijet“ iz Lukavca i Rotary klubom BiH. Vizija sa osnivanjem ovog centra krneula je nakon što je općina Lukavac ustupila prostor područne škole Bistarac Donji za ovu namjenu.

  • Sva sredstva koja su prikupljena, uložena i utrošena su u adaptaciju unutrašnjeg i vanjskog dijela objekta u rekonstrukciju jednog dijela krova u adaptaciju potkrovlja, za radionice individualnog karaktera kao i dodatne radove koji su morali biti napravljeni, pojasnila je Anesa Muhović iz World Vision BiH.

Ova kampanja je traja 300 dana i podršku za izgradnju centra nesebično su pružile mnoge kompanije, organizacije ali i sami građani.

Pročitajte...