U Bratuncu obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti

Koalicije za borbu protiv mržnje iz Srebrenice i Bratunca, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, obilježile su danas u Bratuncu Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

U Domu kulture u Bratuncu tim povodom je otvorena izložba pod nazivom “Bratunac i Srebrenica kroz istoriju“, na kojoj su predstavljene stare fotografije ova dva grada i narodne nošnje iz ove regije, s ciljem promocije i očuvanja zajedničke kulturne baštine.

– Današnja izložba treba da nam pokaže koliko su sve različitosti koje se sliju u jednu zajednicu veliko bogastvo. Ovo je danas prilika da vidimo Bratunac i Srebrenicu kako su nekad izgledali. Drugi dio izložbe govori o ženama koje su ostavile traga u istoriji Bratunca i Srebrenice po svom aktivizmu, borbi za prava – rekla je Stojanka Tešić, uime “Forum žena Bratunac“.

Predstavnik OSCE-a Darko Dragutinović kazao je da se ljudi međusobno moraju povezivati i da je kultura jedan od načina da se to i ostvari.

– Mi smo podržali današnju izložbu s ciljem promocije tolerancije i kulturne raznolikosti. Ovo je način povezivanja ljudi. Kultura je tu da povezuje ljude – rekao je Dragutinović.

Pročitajte...