U Brčkom nema zaraženih koronavirusom

U Brčko Distriktu BiH nema pozitivnih na koronavirus, dok je 635 osoba pod zdravstvenim nadzorom, rečeno je na konferenciji za medije organiziranoj povodom aktuelnog stanja u vezi s virusom korona.

– Do sada su četiri osobe iz Brčkog podvrgnute testiranju na koronavirus. Stigao je rezultat nalaza za dvije osobe i za obje je negativan. Za dvije osobe još uvijek čekamo rezultate. Intenzivno radimo na uvezivanju kada je riječ o komunikaciji između zdravstva, policije, Odjeljenja za javnu sigurnost i sanitarne inspekcije. Također, nastojimo centralizirati podatke iz svih službi, prije svega kada je riječ o osobama koje su pod zdravstvenim nadzorom – izjavio je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Ovo odjeljenje danas je angažovalo i jednog penzionisanog mikrobiologa kako bi pružio pomoć javnom zdravstvu, a u toku je i nabavka neophodne opreme po pojednostavljenoj proceduri, naglasio je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za zdravstvo Anđa Nikolić je istakla da je do 12 sati u Brčkom 610 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a u međuvremenu do početka konferencije za medije taj broj se povećao na 635 osoba.

– To je rezultat značajnog dolaska građana iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, što se ne može spriječiti, ali se barem može apelirati na građanstvo da se strogo pridržava uputstava koje se odnose na osobe koje moraju biti u izolaciji – kazala je Nikolić.

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Brčko Distrikta BiH Mirjana Kuzmanović apelirala da se poštuju naložene mjere opreza te zamolila građane koji dolaze iz inostranstva da se strogo pridržavaju procedure pri ulasku u državu.