U covid ambulanti u Živinicama dnevno se obavi 60 pregleda

Vanredno stanje izazvano korona virusom pogodilo je i Živinice, koje su jedna od naseljenijih lokalnih zajednica TK. U Domu zdravlja je početkom decembra formirana Covid ambulanta u kojoj se pruža pomoć oboljelima. Iako su resursi Doma zdravlja iscrpljeni, borba se nastavlja. Uporedo, stvaraju se i mogućnosti za izgradnju Covid bolnice na teritorije ove lokalne zajednice.

Doktor Almir Jagodić dobrovoljno je pristao da pomogne u borbi protiv kovida. Bilo je straha, kaže, zato što je taj virus bio nepoznat. Ali presudna je bila Hipokritova zakletva. Svakodnevno je u kontaktu sa zaraženim, ali do sada je imao sreće da ne bude zaražen.

– Dosta sam više oprezniji, evo od marta sam u covid timu i za ovih skoro 10 mjeseci ja još nisam zaražen. Toliko se štitim, pazim na svoje zdravlje, za razliku od mnogih drugih – dodaje Jagodić.

Zaražen do sada nije bio ni medicinski tehničar Mirnes Salihović, koji je, također, među prvima odlučio da doprinese u borbi sa ovim opakim virusom. Ranije je radio na Odjelu za mikrobiologiju…

– Kao za sve uposlenike Doma zdravlj, tako i za mene to je bilo sve nepoznato. Ali kako je vrijeme odmicalo sve nam je bilo jasnije i stvarno smo morali ići u borbu sa covidom, tzv. coronom i sve do dana današnjeg, pazili smo se, čuvali smo se – ističe Salihović.

Od početka pandemije, u ovom Domu zdravlja testirani su potencijalno zaraženi građani. Pogoršanjem epidemiološke situacije, početkom decembra, mendžment se odlučio na otvaranje Covid ambulante, koja radi u punom kapacitetu sa oko deset doktora specijalizanata.

– Osnovali smo stalni rad covid ambulante koja obuhvata radnim danom od 7 do 13 sati, nakon toga se vrši jedan sat dezinfekcije, i ponovo radi od 14 do 20 sati. Nakon toga covid ambulanta do ujutro te pacijente preuzimaju uposlenici Službe hitne medicinske pomoći. Subotom i nedjeljom ambulanta radi od 10 do 6 navečer – kaže za RTV TK Esad Omerkić, direktor JZU Dom zdravlja Živinice.

Pacijente na pregled, testiranje i tretman upućuju doktori porodične medicine. Takvim pacijentima odmah se rade laboratorijske pretrage, fizikalni pregled, puls oksimetrija, EKG nalaz, rentgen snimak pluća i PCR test.

– Dnevno imamo između 20, 30 40 testiranja. Oko 60 pregleda je u toku 24 sata u toj covid ambulanti ovisno o težini i simtomatologiji pacijenta, tu imamo i još jednu prostoriju gdje se prima infuzija, kisik, daju se analgatici i ostala potrebna terapija koju mi možemo dati na ovom nivou primarne zdravstvene zaštite – dodaje Omerkić.

Materijalno-tehnički i ljudski kapaciteti Doma zdravlja su iscrpljeni, ali borba se nastavlja… U pomoć se uključila i gradska Uprava, koja u skladu sa zakonskim mogućnostima nastoji pomoći građanima. Grad u saradnji sa Domom zdravlja, Vladom TK i UKC-om Tuzla želi ponuditi prostor za izgradnju Covid bolnice.

– Obzirom da bi mi mogli u budućnosti covid bolnicu pretvoriti u Opću bolnicu – dodaje Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

U Živinicama je do više od 1000 osoba bilo zaraženo corona virusom, a zbog posljedica uticaja ovog virusa preminulo je 45 osoba. Trenutno je aktivno više od 160 slučajeva.

Pročitajte...