U Crvenom križu TK zadovoljni prošlogodišnjim radom

Održana je godišnja izvještajna Skupština Crvenog križa Tuzlanskog kantona.Predstavljeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini te je predstavljen plan aktivnosti Crvenog križa u ovoj godini. Akcenat je stavljen na unapređenje edukacije te akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Kantonalni Crveni križ u potpunosti je ispunio svoje programske zadatke tokom prošle godine a nadaju se da će to učiniti i ove godine. Jedna od najvažnijih prošlogodišnjih aktivnosti je učešće u NATO vježbi na području Tuzlanskog kantona gdje je svoja znanja i vještine pokazalo oko 250 volontera Crvenog križa. Veliki uticaj imale su i edukativne aktivnosti poput kursa za njegovateljice, značajnog za građane koji na ovaj način pokušavaju pronaći posao.

  • Aktivnosti edukativnog tipa upravo dovode do osnaživanja pojedinaca i daje ljudima mogućnost da pronađu zaposlenje u ovoj dosta teškoj ekonomskoj situaciji. gdje je prepoznata potreba kako u lokalnoj zajednici za njegovanje lica treće životne dobi ili oboljelih. Ali s druge strane kroz verifikaciju našeg edukativnog programa od strane Ministarstva obrazovanja dajemo mogućnost ljudima da u ovom valu odlaženja zaista imaju mogućnosti i diplomu koja im omogućava sredstva za život, kazala nam je Maida Mulić, predsjednica Skupštine CK Tk.

Uprkos otežanom finansiranju i smanjenom prilivu sredstava, u Crvenom križu bilježe pozitivno finansijsko poslovanje i uspijevaju da realizuju ciljeve postavljene u programu rada. U ovoj godini žele nastaviti finansijsku stabilnost, unaprijediti edukaciju za njegovateljice, te unaprijediti zanimanje za dobrovoljno darovanje krvi.