U Den Haagu potpisan Zajednički okvirni plan o nestalim osobama

Predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova su u sjedištu Međunarodne komisije o nestalim osobama/ICMP u Den Haagu potpisali Zajednički okvirni plan o nestalim osobama.

Delegaciju Bosne i Hercegovini sačinjavali su članovi upravnog odbora Instituta Bosne i Hercegovine za nestale osobe Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić. Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković.

Potpisivanje Zajedničkog okvirnog plana o nestalim osobama je nastavak aktivnosti u skladu sa Petim berlinskim samitom o zapadnom Balkanu, održanom u Londonu u julu ove godine, saopćeno je iz Ambasade BiH u Holandiji.

Tom prilikom, šefovi država i vlada zapadnog Balkana, kao i Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske potpisali su zajedničku Deklaraciju kojom se obavezuju na jačanje i nastavak aktivnosti na pronalaženju 12.000 nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, što je rezultat konflikta iz 1990-ih.

Ovim Planom potpisnice su dogovorile da intenziviraju međusobnu suradnju, što podrazumijeva regionalnu razmjenu podataka, dodatno uključivanje porodica nestalih osoba i jačanje transparentnosti cijelog procesa, bez dodatne politizacije. Također, ocjenjeno da je ovo važan iskorak u daljem procesu pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i ispunjavanju uslova za pristupanje EU.

Cijeli proces ima veliku podršku zvaničnog Londona, što je i danas potvrđeno kroz izlaganje predstavnika Velike Britanije.

(RTVTK/FENA) M.L.