U Domu zdravlja Tuzla zadovoljni odzivom građana na vakcinaciju

U Domovima zdravlja širom Tuzlanskog kantona u toku je masovna vakcinacija stanovništva starijeg od 18 godina. U Domu zdravlja Tuzla su zadovoljni odzivom građana. U Tuzli je do sada vakcinisano oko 27 hiljada građana, a revakcinisano više od devet hiljada. Ono što ohrabruje, navode ljekari, jeste da na vakcinaciju dolazi i sve više mlađih osoba. To je veoma bitno kako bi na vrijeme spriječili veći broj zaraženih u četvrtom valu pandemije korona virusa, koji nas prema najavama epidemiologa, očekuje na jesen.
Iako je epidemiološka situacija u TK za sada stabilna, ne smije se zanemariti činjenica da se posljednjih dana ipak, kako kod nas, tako i u svijetu bilježi povećan broj oboljelih od korona virusa. Ljekari upozoravaju da je vakcina za sada jedina koja može spasiti živote građana od novih sojeva korona virusa. Nesiba Bajrami i Suada Jukić su onkološki pacijenti i nisu imale dileme kada je vakcinacija u pitanju. U Domu zdravlja Tuzla zadovoljni su dosadašnjim odzivom građana na vakcinaciju, ističe dr. Džana Atlić, specijalista porodične medicine. Prema riječima dr. Atlić ohrabruje da se vakcinaciju odlučuje sve više mlađih osoba.
Na svakom vakcinalnom punktu se nalazi ljekar, koji procjenjuje zdravstveno stanje pacijenata i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja procjenjuje koju vakcinu bi trebao primiti. U Domu zdravlja Tuzla naglašavaju da do sada kod građana nije bilo ozbiljnijih posljedica nakon vakcinacije.
S obzirom da vakcina ima dovoljno, upućen je apel svim građanima starijim od 18 godina da se vakcinišu, a to mogu uraditi na najbližem vakcinalnom punktu bez najave svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Masovna vakcinacija stanovništva u Tuzli trenutno se vrši u glavnom objektu Doma zdravlja Tuzla, Mikrostanici, MZ Slavinovići, ambulantama u Solini, Husinu i Bukinju. Zbog velikog interesovanja građana vakcinalni punkt u Domu zdravlja je otvoren i subotom. S obzirom na pojavu delta soja koronavirusa i njegovu visoku zaraznost, samo vakcinacijom možemo spriječiti novi jesenji val i scenarij iz prošle godine sa velikim brojem oboljelih.

Pročitajte...