U emisiji Bolje sutra TK radija: „Sve manje donacija a sve više oslanjanja na vlastita sredstva za proces održivog povratka

I ove srijede u programu Radija Tuzlanskog kantona na rasporedu je emisija „Bolje sutra“, koju realiziramo u saradnji sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice. Pred kraj smo ove godine pa je to dobra prilika da sumiramo godinu koju lagano ostavljamo iza sebe, kada je u pitanju povratak, održivi povratak i projekti resornog Federalnog ministarstva koji su, dobrim dijelom,  omogućili zapošljavanje velikog broja  povratnika.

Otkako je počeo povratak prognanih i raseljenih osoba u mjesta prijeratnog prebivališta svi nivoi vlasti BiH,  međunarodna zajednica i nevladine organizacije ulagali su prvenstveno u obnovu stambenih jedinica i infrastrukture. Tek kasnije su mogli da se fokusiraju na zapošljavanja i održivost povratka.  Vremenom je bilo sve manje donacija tako da povratak sada najvećim dijelom finansira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Predstavnici Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice osmislili su mnoštvo programa koji obuhvataju studente, poljoprivrednike i privrednike, od stipendija, sticanja prvog radnog iskustva, podrške pri pokretanju biznisa, širenju kapaciteta, nabavci mehanizacije i repromaterijala.  Javne pozive objavljuju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.  Oni koji već aplicirali kažu da se isplatilo.

Bolje sutra TK radija, srijeda, 23. decembar 2020. godine u 11.15 i reprizni termin u 17.00 sati.

Pročitajte...