U filmovima sa školskog Festivala dominiraju pozitivne životne vrijednosti

Ove je godine na Festival školskog filma stiglo 70 filmova iz 20 osnovnih i 30 srednjih škola kažu organizatori u tuzlanskoj Gimnaziji ”Ismet Mujezinović”, a na njima je radilo ukupno 120 učenika sa područja cijelog Tuzlanskog kantona.

Među nagrađenim osnovcima su kreatori filmova iz osnovnih škola iz Srebrenika i Banovića, koji su osvojili treće i drugo mjesto, a prvo mjesto Festivala školskog filma u kategoriji osnovnih škola osvojio je film učenika Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo” iz Tuzle. Na realizaciji filma učestvovalo je pet učenika, a svi su članovi školske Likovne sekcije.

Treće mjesto među srednjoškolcima osvojio je film tuzlanske Mješovite srednje škole. Drugo Mješovite srednje škole iz Srebrenika, a na prvom je mjestu film učenika Adija Glavinića iz živiničke Gimnazije za koji je sam pravio filmski scenario i muziku te bio njegov glavni glumac.

Upravo na filmu učenici su izrazili svoju kreativnost. Ali to je bila prilika i da poslože odnose među ljudima, da istaknu one dobre i plemenite vrijednosti. Svaki od filmova nosi određenu pouku.

Jedna od najdominantnijih emocija u filmovima prikazanim u Gimnaziji ”Ismet Mujezinović” jeste ljubav. Na njoj je baziran film gimnazijalaca Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo” iz Tuzle.

Ovo je bila prva godina kad su na festivalu filma osim srednjoškolaca učestvovali i osnovci. U obje kategorije nagrađeni su autori po tri filma. U svoje škole osim priznanja odnijeli su i simbolične novčane iznose.

U videoprilogu pogledajte i dijelove iz nekih od filmova. Prilog je emitovan u emisiji Putokaz, u utorak.