U galeriji GM otvorena izložba portreta Đulejmana Isića

Danas je u Galeriji Mandžić otvorena izložba portreta našeg sugrađanina Đulejmana Isića. Riječ je postavci koja između ostalog kroz portrete akademika Envera Mandžića simbolično ukazuje na protok vremena prateći promjene jedne ličnosti u vremenskom rasponu od 20 godina.

Đulejman Isić slikarstvom se bavi već 63 godine. No, danas otvorena postavka u Galeriji Mandžić je tek druga samostalna izložba ovog doajena slikarstva koji gazi osmu deceniju života. Razlog je velika skromnost, po riječima mnogih umjetničkih znalaca, vrhunskog slikara. Njegove slike našle su svoj put širom svijeta. Isić je jedan od rijetkih stalnih učesnika Bijenala umjetnosti minijature u Tuzli u proteklih 11 godina. Učesnik je skoro svih likovnih kolonija u regionu. Riječ je o jednom od najboljih portretista u našoj zemlji što dokazuje i ova izložba.

„Već dugo slikam, preko 60 godina ali nikad nisam bio siguran da mogu raditi portter.  Prije 45 godina sam se odvažio pa naslikao portret popa Đorđe Jovanovića koji je i izložen i na ovoj izložbi. Vidio sam da mogu, pa sam htio da to uradim još i bolje neki drugi portret i tako je to krenulo. Sve drugo je lahko a porttret je najteže uraditi. – kaže Isić.

Po mnogo čemu simbolična postavka između ostalog kroz portrete akademika Evera Mandžića ukazuje na protok vremena prateći promjene jedne ličnosti u vremenskom rasponu od 20 godina.

„Imamo spoj portreta i simboliku satova koji su postavljeni ispod portreta. Ti satovi pokazuju protok vremena. Za osobe koje su umrle taj sat je stao, dok za osobe koje su još među živima vrijeme na satovima i dalje teče. „ – objašnjava nam akademik Enver Mandžić.

Izložba će za sve zainteresovane u Galeriji Mandžić ostati otvorena narednih deset dana.