Udruženje “Srce za djecu” obilježilo Dječiju nedjelju

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka” danas je obilježilo Dječiju nedjelju. Ove godine u fokusu dogažaja koji promovira prava djeteta, bila je jedna posebno topla priča o vršnjačkoj podršci i empatiji, koju, kako kažu trebamo njegovati u svoj djeci svijeta. 11. godišnja djevojčica Amina Šehić i njen mentor Fikret Jahić održali su kreativnu radionicu slikanja za djecu liječenu od raka.

U organizaciji Udruženja „Srce za djecu“ Dječija nedjelja je u Tuzli dobila drugu dimenziju. Hol nekadašnjeg kina Kaleidoskop oživio je i odjekivao dječijim osmijesima i srećom. Uz podršku Pozorišta Mladih Tuzla i Centra za kulturu djeca liječena od raka podsjetila su na osnovno neprocjenjivo pravo koje trebaju imati, pravo na iskren osmijeh. S klovnom Mikijem djeca su se zabavila, smijala, igrala, dobili su ocrtana lica, pravili životinje i mačeve od balona i doživjeli one momente za sjećanje koje niti jedna kamera ne može zabilježiti.

„ I ove godine obilježavamo Dječiju nedjelju nizom aktivnosti. Sretni smo što je između ostalog obilježavamo sa djevojčicom Aminom Šehić koja je i do sada pokazala vršnjačku empatiju. Dva puta je donirala kosu u okviru projekta našeg udruženja „Moja kosa je tvoja kosa“ a ljetos je organizovala humanitarnu izložbu za djecu obljelu od raka. Ima li boljeg načina za obilježavanje ovog dana od te vršnjačke ampatije na djelu. To je posebno značajno ako uzmemo u obzir da liječenje malignih bolesti traje dugo i da su ovakvi vidovi razonode i socijalizacije nakon tog perioda liječenja za ovu djecu veoma značajni“ izjavila je Sabina Duman, psihoterapeut u Udruženju „Srce za djecu“.

Kroz kreativnu radionicu ‘Slikajmo zajedno’, koja je realizovana u saradnji sa školom slikanja Fikreta Jahića Vršanina djeca su iskazala svoju maštu, kreativnost i pokazala kako se zajedno mogu napraviti čudesna remek djela. Podršku ovim hrabrim umetnicima koji su se po pri puta okušali u slikanju na platnu dala je i 11. godišnja Amina Šehić.

„ Veoma sam sretna što sam dio ove lijepe priče. Radionica je zamišljena tako da ja i moj mentor profesor Fikret Jahić Vršanin pokažemo ovim malim herojimam kako se slika na platnu ali i da istovremeno i mi nešto od njih naučimo. Zato bih pozvala sve koji su u moglućnosti da pozovu humanitarni broj 17010 i tako doniraju dvije konvetribilne marke te na taj način podrže ove male heroje u njihovoj borbi sa opakom bolešću.

Realizaciju događaja su pomogli Restoran i picerija Mama Mia i kompanija Bingo.

 

Pročitajte...