U Gradačcu planirano nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata

U 2021. godini Gradačac očekuje nekoliko značajnijih projekata. Planiran je  početak radova na rekonstrukciji cementne mreže u gradu za koje je izdvojeno 5 miliona KM. Radit će se i na izgradnji 39 putnih pravaca u većini mjesnih zajednica. Vrijednost projekta je nešto više od 2 miliona KM.  Osim ovih, planiran je i završetak vodovodne mreže u južnom dijelu grada kao i rekonstrukcija kompleksa kule Huseina Kapetana Gradaščevića.

Autor: Dino Dropić

Uprkos tome što Gradačac još uvijek nema usvojen budžet, iz Gradske uprave ističu kako je u planu realizacija brojnih projekata. Neki su započeti u 2020., dok će novi početak imati u tekućoj godini. Razlog zbog čega prošlogodišnji projekti nisu u potpunosti realizovani je negativan uticaj pandemije koronavirusa, koja je usporila proces javnih nabavki. Realizacijom  projekata poboljšat će se kvalitet života na ovom području.

 “Najveći projekti koji u 2021. godini očekuju grad Gradačac su radovi na završetku vodovodne mreže u južnom dijelu grada Gradačac. Očekujemo da naseljena mjesta Rajska i druga mjesta  budu uključeni u ovaj projekt. Pored toga izabran je i izvođač i uveden u posao. Ovih dana očekujemo početak radova na rekonstrukciji azbest-cementne mreže u gradu, dakle investicija od oko 5 miliona KM koja bi trebala da se realizuje u ovoj i u narednoj godini da se završi”, rekao je Edis Dervišagić gradonačelnik Gradačca.

Pažnja  će se usmjeriti i na  obnovu Starog grada u Gradačcu. Rekonstruisat će se i  nekoliko putnih pravaca, za čiju realizaciju se još čeka dozvola od viših nivoa vlasti.

 “Također mi smo izabrali izvođača za izgradnju 39 putnih pravaca u brojnim mjesnim zajednicama na području grada Gradačac, dakle investicija od oko 2,2 miliona KM i to je također jedan značajan projekt koji nas očekuje u ovoj godini. Očekujemo da ove godine krene i rekonstrukcija starog grada u Gradačcu kompleksa kule Huseina Kapetana Gradaščevića za šta su osigurana određena sredstva, urađeno, projektovano, dokumenotvano i očekujemo određene dozvole sa viših nivoa.  Taj projekt je krenuo i očekujemo da u ovoj godini da kompleks starog grada rekonstruišemo odnosno uradimo kao što smo i planirali”, istakao je Dervišagić.

 Realizacijom navedenih projekata Gradačac će poprimiti novo ruho, čime će se riješiti infrastrukturni problemi stanovništva na ovom području.

Pročitajte...