Da li bi bh. ekonomija mogla preživjeti novo pooštravanje mjera i lockdown?

Brojne evropske države poput Njemačke, Velike Britanije i Norveške već su sedmicama ili mjesecima  u lockdownu. One koje se pak nisu odlučile na ovaj potez, ograničili su kretanje stanovništva, a zustavljen je i rad restorana i ugostiteljskih objekata, a sve u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom. Dok se većina evropskih zemlja odlučilo za ovaj potez, u BiH to nije slučaj. Unatoč značajnim brojkama o zaraženim koronavirusom, moguće je i ublažavanje trenutnih epidemiološkh mjera koje su na snazi. Ekonomski analitičari smatraju da do pooštravanja mjera neće ni doći, jer bi se na taj način ugrozila već uzdrmana ekonomija BIH

Autor: Dino Dropić

Prije više od godinu dana Tuzlanski kanton, ali i cijela BiH bila je u lockdownu. Na snazi je bila zabrana kretanja stanovništva za starije od 65 i mlađe od 18 godina, a svi ostali  morali su poštovati policijski sat,  odnosno zabranu kretanja poslije 20 sati. Danas, godinu dana kasnije, mjere su ublažene. Broj zaraženih i umrlih od posljedica zaraze koronavirusom znatno je manji, ali još uvijek zabrinjavajući. Unatoč tome u BiH se ne pooštravaju trenutačne mjere koje su na snazi. Brojni ekonomisti smatraju  da je glavni razlog za to potencijalni udar na ekonomiju BiH.

“Što se same ekonomije tiče pooštravanje mjera sigurno bi imalo neki uticaj na ekonomiju, ali pravo govoreći s obzirom da ćemo mi čitavu ovu godinu završiti u minusu, mislim da taj efekat ne bi bio znatno drugačiji. Logično bi bilo da se popuštanje mjera sinhronizuje sa vakcinacijom stanovništva”, rekao je Žarko Papić ekonomski analitičar.

Dok u BiH razmišljaju o potencijalnom ublažavanju mjera, u zemljama diljem Evrope mjere se pooštravaju, a u nekim se uvodi i Lockdown. Jedna od njih  je i Norveška. Zemlja koja dosada nije bila u ovakvoj situaciji, odlučila se na ovaj potez zbog velikog broja zaraženih osoba, ali i pojave novog soja koronavirusa.

 “Norvežani jako paze na situaciju po regijama odnosno u gradovima u Norveškoj. Imamo Oslo, poprilično specifičan zato što se u jednom dijelu Osla pojavio opasni soj koronavirusa koji dolaze iz Britanije tako da su oni odmah uveli lockdown i uveli posebne restrikcije što se tiče putovanja ali i samog kretanja unutar zemlje. Norvežani zbog svog načina i pristupa materiji i inače pristupa načinu života su takvi, od njih nećete čuti stroge naredbe. Oni kažu veoma preporučujemo, a to vam znači moramo. Tako da su oni isto u tom smislu jako disciplinovani. Mi očekujemo puno bolje brojke uskoro”, istakao je Nedim Makarević ambasador BiH u Norveškoj.

Epidemiolozi i mikrobiolozi ističu da nije vrijeme za opuštanje. Neophodno je pridržavanje svih higijesnko-epidemioloških mjera koje su na snazi, kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom.

“Virus je zbilja nepredvidiv, baš je podmukao. Baš ovi novi sojevi se brzo šire. Oprez trebaju da pokažu  oni koji su vakcinisani, oni koji su preboljeli i oni naravno koji nisu u kontaktu sa virusom. Ne trebaju da zanemaruju ove standardne higijensko-epidemiološke mjere, zaštitu usta, nosa, higijenu i distancu. To je nešto što je dobro , što će ih zaštiti i od ovog virusa i od drugih virusa koji se na sličan način šire”, rekla je Prof.dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije, član Evropske akademije nauka i BH akademije.

  Da li će proces vakcinacije stanovništva spriječiti prizore iz marta 2020. godine, i doprinijeti padu zaraženih koronavirusom, ostaje da se vidi.

Pročitajte...