U jami Golubnjača pronađeni posmrtni ostaci, iskopavanja se nastavljaju

Ekshumacijom u jami Golubnjača, na Podovi kod Drvara, jučer su pronađeni skeletni ostaci ljudskog porijekla.

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 60 metara te će, nakon njihovog vađenja, biti rađeno vještačenje i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacija na ovoj lokaciji se obavlja otežano već nekoliko dana, jer se radi o izuzetno nepristupačnoj lokaciji na velikoj dubini.

U saopćenju se navodi da će za potrebe na radu ekshumacije biti angažovana Federalna uprava civilne zaštite radi izuzimanja i uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, a u jami su do sada pronađene tri ručne bombe.

Istražilac Tužilaštva BiH, zajedno s nadležnim osobama za vršenje ekshumacije iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Alpinističkim timom FUP-a, timom specijalista ljekara sudske medicine sa Instituta za sudsku medicinu iz Sarajeva, kao i policijskim službenicima MUP-a Kantona 10 nalazi se na terenu gdje po nalogu postupajućeg tužioca vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama, nastavlja s intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih osoba na ovoj lokaciji, kao i na drugim lokacijama širom BiH, saopćeno je iz te institucije.

Pročitajte...