U Kalesiji održan 16. Festival izvorne muzike

U organizaciji BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija, a pod pokroviteljstvom Općine Kalesija i načelnika Seada Džafića, jučer je održan 16. Festival izvorne muzike. Zbog pandemije corona virusa Festival je održan u nešto drugačijem obliku, bez muzičkih grupa i publike u sali. Zvanicama su prezentovani odabrani snimci BH radija 1 preko kojih je napravljena retrospektiva koja prikazaju početak i razvoj ovog Festivala na kojem je 2017. godine pokrenuta inicijativa da se ovaj vid muzičke baštine uvrsti na UNESC-ovu listu svjetskog kulturnog nematerijalnog naslijeđa.

Izvorna muzika sjeveroistočne Bosne zauzima značajno mjesto u muzičkoj tradiciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Izvorna muzika je, htjeli to neki priznati ili ne, dio našeg naslijeđa i baštine, a samim tim i dio našeg identiteta.

Ovu poruku već 16. godina zagovara Festival izvorne muzike koji se u organizaciji BKC-a “Alija Izetbegović” održava u Kalesiji. To je jedinstveni, multietnički festival koji okuplja grupe iz cijele Bosne i Hercegovine, a cilj mu je da sačuva i njeguje tradiciju pjevanja izvorne pjesme. Kalesija je prepoznatljiva po izvornom melosu, a izvorna muzika je postala i dio kulturne baštine Sjeveroistočne Bosne.

Zbog pandemije Covida 19 ovoga puta organizator BKC Kalesija je kroz odabrane snimke emisije “Selu u pohode”, BH radia 1 napravio retrospektivu i prikazao početak i razvoj ovog Festivala na kojem je 2017. godine pokrenuta inicijativa da se ovaj vid muzičke baštine uvrsti na UNESC-ovu listu svjetskog kulturnog nematerijalnog naslijeđa.

16-ti put ispričana priča o izvornoj bosanskoj pjesmi uz šargiju i violinu iako na drugačiji način održala je tradiciju i dala dodatni podstrek inicijativi ka njemoj valorizaciji i adekvatnoj zaštiti kao našeg autohtonog nematerijalnog bogatstva kojeg se ne treba stiditi već njime ponositi.

 

Pročitajte...