Radio-televizija Tuzlanskog kantona danas ima 95 uposlenih i višemilionski auditorij, vlastiti RTV Dom, čitavu mrežu vlastitih predajnika i odašiljača zemaljskog signala.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona osnovana je 20. februara 1993. godine sa sredstvima, kako nam je kazao direktor Kasim Softić, skromno, a namjerom ambiciozno. Vremenom je skromnost postala jakost, a ambicioznost realnost.
Stalna unapređenja ponude.

U godinama koje su uslijedile osigurani su uslovi za tehničko i kadrovsko jačanje, uvedeni su novi programski sadržaji i počelo je emitiranje cjelodnevnog televizijskog programa. Ubrzo zatim Televizija Tuzlanskog kantona postaje najgledanija televizija u Bosni i Hercegovini, a nekoliko godina zaredom od struke i kolega, novinarskih udruga, proglašena i za nabolju televiziju u BiH“, kazao je Softić.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona danas ima 95 uposlenih i višemilionski auditorij, vlastiti RTV Dom, čitavu mrežu vlastitih predajnika i odašiljača zemaljskog signala, koji pokrivaju cijelo područje sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. TVTK prisutna je u mrežama većine kablovskih operatera u BiH i susjednim zemaljama. Kroz IPTV-servise dostupna je u svim krajevima BiH. Program TVTK gleda se u Americi, Kanadi i zemljama Zapadne Evrope.

Danas, u 28. godini postojanja i rada, 95 zaposlenih u RTV Tuzlanskog kantona pod jednim krovom priprema i emitira cjelodnevni 24-satni televizijski i radijski program, te oprema i uređuje vlastiti web portal, kojeg su neovisni analitičari svrstali u top 10 televizijskih portala u BiH. Okosnicu televizijskog programa čine sadržaji iz vlastite produkcije, koji čine oko 60 posto ukupno proizvedenog i emitiranog programa“, istakao je Softić.

Uprkos velikom napretku i postignutim rezultatima, zaposleni u RTVTK uvijek i iznova postavljaju pitanje može li još više i još bolje. Kao profesionalci i zaljubljenici u svoj posao, ali i iz snažnog osjećaja pripadnosti ovoj kući, nude potvrdan odgovor. U prilog tome idu i stalna unapređenja programske ponude i njenog kvaliteta.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona, kao javni servis, za ključnu odrednicu ima zadovoljavanje potreba stanovnika Tuzlanskog kantona za tačnim i pravovremenim informisanjem, obrazovanjem i razonodom, te stvaranjem tolerantnog demokratskog društva. Radio-televizija Tuzlanskog kantona za cilj ima biti vodeći radio, tv i online regionalni servis unutar BiH, koji će promicati najviše standarde pravovremenog, istinitog i objektivnog informisanja kojemu će građani vjerovati. Kao takva će biti predvodnik profesionalnih standarda tehničko-tehnološkog razvoja savremenog multimedijalnog servisa. Permanentna briga o stabilnom finansijskom poslovanju, balansiranje prihoda i rashoda, kontinuirano jačanje materijalne baze s naglaskom na povećanje tržišnog udjela, dugoročno mora omogućiti neometane programske, produkcijske i uređivačke funkcije RTV TK uz kontinuirana programska i tehnološka razvojna ulaganja“, kaže direktor ove televizije za Poslovne novine.

U službi blagovremenog informisanja

U skladu sa izrekom da je i kriza šansa, RTVTK je tokom 2020. godine, kaže Softić, u najpozitivnijem i najsvjetlijem obliku demonstrirala značaj, smisao i svrhu postojanja javnog medija. Naime, i prije zvaničnog proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovanog pandemijom virusa korona, TVTK je u potpunosti svoje programske kapacitete, kadrovske i materijalno-tehničke resurse stavila u službu potpunog i blagovremenog informisanja i edukacije stanovništva, te kao podršku zvaničnim institucijama i ustanovama u borbi protiv problema koje je našem društvu donijela pandemija.

Privrednicima, poslovnim partnerima, koji su trpjeli posljedice pandemije, TVTK je na raspolaganje stavila sve programske sadržaje kao znak podrške uvjereni da samo zajedno i osloncem jednih na druge možemo prevazići krajnje složenu situaciju i nastaviti poslovnu saradnju kada se steknu potrebni uslovi“, poručio je Softić.

Cilj ove televizije je da, u skladu sa strateškim opredjeljenjem i već dosegnutim ciljem, budu regionalni lider u sektoru javnog informisanja, a uporedo RTVTK razvija i ambiciozni plan čijom realizacijom bi u znatnoj mjeri prerasli sami sebe, odnosno nametnuli se kao ravnopravan takmac medijima s nacionalnom pokrivenošću.

Sasvim jasno: Do 30. rođendana RTVTK će biti među vodećim televizijskim kućama u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Softić.

Preuzeto sa: poslovnenovine.ba