U Lukavcu se gradi nova proizvodna hala fabrike koja proizvodi kožne dijelove za automobile

U vremenu pandemije  korona virusa kada svjedočimo  padu proizvodnje, otkazivaju poslova i otpuštanjem radnika kao lančane rekacije u Lukavcu se gradi nova proizvodna hala u kojoj će se nastaviti sa proizvodnjom kožnih sjedišta i dijelova od kože za renomirane partnere iz auto industrije. Njenom izgradnjom  osim do sada uposlenih 830 radnika, šansu za zaposlenje dobiće još njih 600. Danas je položen kamen temeljac za objekat koji će biti građen u dvije faze ukupne površine 26 hiljada kvadratnih metara. Po završetku radova šansu za posao dobiće dodatnih 600 radnika čime če se broj uposlenih povećati na 1500. Ukupna investivija radova koji bi trebali biti okončani do kraja naredne godine je 20 miliona maraka. “Mi ćemo dobiti sa tom investicijom ulazno i izlazno skladište kože kakvo je potrebno i proizvodne pogone koji će zadovoljavti potrebe novih projekata koje smo potpisali. Tako da tih 1500 radnih mjesta, 1400 u proizvodnji će biti tu,  savremenih, čihtih i sigurnih- rekao je Matej Bastic, direktor Boxmark Leather d.o.o.

U ovoj fabrici trenutno se proizvode kožna sjedišta i skrojeni dijelovi iz kože za renomirana imena iz autoindustrije. U realzijaciji svojih poslovnih planova  investitori su dobili punu podršku lokalne, kantonalne i državne vlasti.   Kažu kako se  zbog toga  osjećaju kao prihvaćen subjekt privrede zobg čega i šire proizvodnju sa novim proizvodnim pogonima.  U vremenu pandemije a, otvaranje ovakvog jednog pogona predstavlja korak naprijed ka oporavku privrednih tokova u BiH.“To će na način još jednom dokazati da BiH raspolaže sa značajnim prirodnim i ljudskim potencijalima i da može biti konkurentna u čitavom regionu i da može biti jedan kredibilan partner tako značajnim industrijama, tako razvijenjenim i etabliranim industrijama kao što je autoindustrija  Njemačke” rekao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedsjedavajućeg Predstavniškog doma Parlamentarne skupštine BiH

Ovakvi projekti bude nadu u ekonomski  razvoj BiH i šalju snažnu poruku mladima da za njih u BiH  ima posla. “Ova kompanija u ovom dosita teškom vrmenu pandemije korona virusa u cijelom svijetu daje za mlade ljude jedan poticaj da ostanu i opstanu  na mjestu gdje su rođeni, gdje su odrasli i educirali se. Ono što je bitno upošljavanjem tih mladih ljudi svakako oni će stvarati svoje proodice i imati sve preduvjete za širenje i ostanak u TK, rekao je Denijal Tulumović, premijer TK.

 Jedan od prvih partnera iz vlasti u realizaciji ove ideje bio je nekadašnji premijer TK, Bego Gutić koji je za vrijeme svog mandata investitroma prvi pružio ruku partnerstva. I danas smatra da je privlačenje zdravih domaćih i stranih investicija izuzetno važno za razvoj TK.“Ovo je vrlo značajno i za Lukavac i za TK i za BiH. Ja mislim da je ovo najveća strana investicija u ovoj godini uzimajući u obzir okolnosti u kojima se nalazimo uzrokovanim Covidom 19. Svakako evo poruka i ostalim potencijalnim investitorima da je TK i BiH mjesto gdje se može dobro investirati, gdje postoje povoljni uvjeti i poslovni ambijent za investiranje i proširenje svojih poslovnih aktivnosti”, istakao je Gutić. Kada dođe do stabilizacije tržišta u ovoj kompaniji očekuju dodatno širenje gradnjom novih dislociranih objekata kakvi postoje u Hrvatskoj i Sloveniji što će opet značiti novo upošljavanje radnika.