U Lukavcu se gradi spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

U Lukavcu se gradi spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici. Potpisan je ugovor, a radi se o izgradnji prve faze spomen obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen obilježja za žrtve genocida u Srebrenici. Radi se o izgradnji prve faze spomen obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

Nama se obratila Općina Lukavac sa projektnim prijedlogom da zajednički ,faktički izgradimo spomen obilježje poginulima u genocidu u Srebrenici.Naravno da je to projekat koji smo mi rado podržalii i raduje nas da je to objekat koji će biti u centru grada na nekom reprezentativnom mjestu i da će poslužiti, dakle kako građanima Lukavca tako i svima nama da čuvam koleketivno sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici rekao je ministar Edin Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je inicijativu načelnika općine Edina  Delića da se jedna od ulica nazove Ulica žrtava genocida u Srebrenici. Počela je izrada projektne dokumentacije i pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju spomen obilježja.

Za nas kao lokalnu zajednicu, samo uređenje obilježka i platoa poprilično zatjevan posao i finansijski značajan. Mi smo ušli sa namjerom da gradimo koliko možemo, postepeno ili da pokušamo ovako kontaktirati na višim nivoima organa  vlasti i pojedince koji imaju razumjevanja. Ja se ovom prilikom zahvaljujem ministru Ramiću koji se odazvao na naš zahtjev odmah, koji je odmah uspostavio kontakt i evo u roku od nekih par sedmica smo u postupku da potpišemo ugovore istakao je načelnik Lukavca Edin Delić.

Kako je istakao načelnik Delić u naredom periodu slijedi raspisivanje javnih nabavki. Krajnji cilj je da spomen obilježje bude završeno do 11. jula, Dana  sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pročitajte...