U Memorijalnom kompleksu Veljaci 12. maja bit će ukopan Sabit Ibrahimović

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja bit će klanjana dženaza i obavljen ukop jedne identifikovane žrtve, a u okviru manifestacije “Dani sjećanja na genocid počinjen 1992-1995. godine u Bratuncu”.

Predsjednik Organizacionog odbora 12. kolektivne dženaze u Bratuncu Admir. ef. Velić rekao je novinarima u Tuzli da će tog dana u Bratuncu biti ukopan Sabit (Muje) Ibrahimović, rođen 1963. godine, koji je poginuo u minskom polju prilikom pokušaja da dođe do svog rodnog mjesta.

Smatra da je činjenici da je identificirana samo jedna žrtva s područja Bratunca tokom protekle godine doprinijelo i preseljenje DNK laboratorija Međunarodne komisije za nestale (ICMP) iz BiH u Holandiju.

Glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir Hodžić izjavio je da će, iako je identifikovano samo jedno tijelo, biti na istom novou organizirana dženaza kao ranijih godina, dodavši da je sve spremno za ukop.

Po njegovim riječima, još se traga 300 nestalih osoba s područja Bratunca te navodi da proces identifikacije žrtava ide sporo.

Dvanaesti dani sjećanja na genocid počinjen 1992-1995. godine u Bratuncu obilježavaju se od 3. do 16 maja, a ova manifestacija sadrži različite sadržaje u vezi s prisjećanjem na protekli rat u BiH na ovom području.

Pročitajte...