U mjestu Dobrnja kod Tuzle poginuo pješak

U prošloj godini na TK dogodilo se 2.770 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 36 osoba. Policija je u prošloj godini zbog prekoračenja brzine izdala skoro 45 hiljada prekršajnih naloga. Vozači na cestama i dalje voze u alkoholisanom stanju, ne koriste sigurnosni pojas, ali zato koriste mobilne telefone. I danas je u Tuzli jedan pješak izgubio život.

Upravo na ovom mjestu u ranim jutarnjim satima dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo pješak starije životne dobi. Saobraćaj je danas tokom dana satima bio obustavljen, dok je policija na mjestu nesreće vršila uviđaj.

– Negdje oko 6 sati i 35 minuta na magistarlnom putu MI8 došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo i pješak. Nažalost, pješak je smrtno stradao. Smrt je konstatovana od strane nadležnog ljekara, o svemu je obavješten nadležni tužilac – rekla je za RTV TK Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

U prošloj godini prema zvaničnim podacima MUP-a TK, ne cestama TK se dogodilo 2.770 saobraćajnih nesreća, što je za 11,3 posto manje nego 2019. Iako je broj nesreća smanjen, povećan je broj poginulih u istim, pa je tako u prošloj godini u nesrećamo život izgubilo 36 osoba, odnosno 5 više nego 2019.

– Ukoliko gledamo prema kategoriji učesnika u saobraćaju najveći broj smrtno stradalih su upravo vozači, njih 22, zatim saputnici, njih 12 i 2 pješaka. Kada su pješaci u pitanju 2019. godine smtrno stradalo je 9 pješaka, što znači da je tokom 2020. 7 pješaka manje smrtno stradalo – dodaje Kapidžić.

Iako Uprava policije MUP-a TK poduzima aktivnosti, te realizira kampanje kojima je cilj smanjenje broja saobraćajnih nesreća, te poginulih na cestama TK, podaci i dalje nisu ohrabrujući. U prošloj je godini samo zbog prekoračanja brzine policija izdala skoro 45 hiljada prekršajnih naloga.

– Kada je riječ o represivnim mjerama u toku 2020. godine nesavjesnim vozačima uručene su 102.505 prekršajnih naloga, radi nepoštivanja Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH – naglašava Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Vozači zakon ne poštuju ni kada je u pitanju vezanje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela tokom vožnje, a u prošloj godini njih 2.530 vozilo je pod uticajem alkohola.