U Narodnom pozorištu Tuzla izvedena prva ovogodišnja premijera

Sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla izvedena prva ovogodišnja premijera. Riječ je o predstavi “Kreketanje” koja je rađena po tekstu Almira Bašovića dok režiju potpisuje Aleš Kurt.

Iako je pandemija koronavirusa ostavila velike posljedice na pozorište, glumci i drugi pozorišni radnici ovu vrstu umjetnosti hrabro čuvaju i bore se za njen opstanak. To je na premijernom izvođenju najbolje dočarala dugo očekivana predstava ”Kreketanje” u režiji Aleša Kurta.

Tuzlansko “Kreketanje“ je praizvedba komada iz zbirke “Četiri i po drame“ Almira Bašovića za koje  je  dobio prestižnu nagradu „Kočićevo pero“. Ujedno ovo je i druga Bašovićeva drama postavljena u Bosni i Hercegovini.

Sa snažnim fokusom na susret i komunikaciju, uzajamno pomaganje publike i glumaca, možda je “Kreketanje” i dobilo pravi termin za pojavu na sceni – onda kada je publici najpotrebniji upravo takav podsjetnik. Nova predstava je bijeg za publiku, ali ne i za glumce, jer se bavi upravo njima. No, i jedni i drugi su nakon premijere bili i više nego zadovoljni.

Predstava je drugačija od onoga na što smo do sada navikli. Nema izlaska glumaca na bis, ni aplauza publike koja u jednom trenutku i sama postaje dio predstave. Tuzlanski glumci su ispunili zadatak da inspirišu publiku i provedu je kroz mnoge teme kojim se bavi “Kreketanje”. Jedna od njih je i povjerenje u ljudsku imaginaciju koju niti jedan medij ne njeguje tako aktivno koliko pozorište.

Sam komad je zbog složenog scenskog pokreta i koreografije i fizički vrlo zahtjevan za glumce. Koreagrafiju je radila Amila Terzimehić, glumica iz Sarajeva.

Poštujući higijsneko – epidemiološke mjere premijera je planirana u više termina za mali broj pulike. Nakon predpremijere i sinoćnje premijere Narodno Pozorište u Tuzli najavljuje još dvije premijere večeras i sutra. Doživjeti “Kreketanje”, nakon tri premijere, moguće je i na repriznom izvođenju simbolično na Svjetski dan teatra 27. marta u Narodnom pozorištu Tuzla s početkom u 19:30h.