Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH – došlo do narušavanja javnog reda i mira

U nastavku protesta demobiliziranih boraca okupljenih ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH došlo je do narušavanja javnog reda i mira.

Nakon što su saznali da Vlada Federacije BiH nije prihvatila određen broj amandmana na Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, nezadovoljstvo sudionika protesta kulminiralo je, te je došlo do naguravanja oko zaštitne ograde, postavljene ranije oko ulaza u zgradu Parlamenta FBiH.

Ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta raspoređene su jake policijske snage, koje osiguravaju zaštićeni prostor.

Kordon policije nalazi se duž zaštitne ograde, a naspram njih su sudionici protesta koji povremeno skandiraju, p(r)ozivajući parlamentarce i oglašavajući se sirenama te izražavajući nezadovoljstvo povodom, kako kažu, ignoriranja njihovih prava.

Na mjestu protesta u dijelu ulice Hamdije Kreševljakavovića istaknuti su transparenti na kojima su ispisani zahtjevi bivših boraca.

Trenutno je situacija nešto mirnija, a predstavnicima medija iz sigurnosnih razloga privremeno nije dozvoljen izlazak izvan zgrade Parlamenta FBiH.

Predstavnici demobiliziranih boraca okupili su se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH, gdje je u toku vanredna sjednica Predstavničkog doma, a na kojoj je, između ostalog, predviđeno razmatranje – Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica po hitnom postupku i Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač poslanik Ismet Osmanović.

Po isteku pauze, nastavljena je vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u čijem toku je, prije pauze, parlamentarno osiguranje upozorilo da je došlo do narušavanja reda i mira na platou ispred zgrade Parlamenta, na kojem od jutros protestiraju demobilisani borci.

Odmah u nastavku, predsjedavajući Doma Edin Mušić zatražio je provjeru kvoruma te je pojedinačnom prozivkom zastupnika ustanovljeno da prisustvuje dovoljan broj njih.

U daljnjem toku sjednice, zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima  podnesenim na Prijedlog zakona o pravima demibilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je na dnevnom redu ove sjednice. Ishod sjednice očekuju od jutros protestnici ispred Parlamenta.

U međuvremenu, tokom jedne od prethodnih pauza, Federalna vlada kao predlagač zakona održala je sjednicu radi izjašnjavanja o četrdesetak zastupničkih amandmana podnesenih danas. Odobrila je nekoliko amandmana, ali predstavnici boraca koji prisustvuju sjednici Doma kažu da nisu odobreni oni amandmani koji odgovaraju braniteljima, već naprotiv.

Po pravilima, amandmani koje Vlada odobri kao predlagač bilo kojeg zakona, automatski postaju sastavni dio predloženog akta, a o neprihvaćenima se izjašnjava Predstavnički dom Parlamenta FBiH ukoliko predlagači eventualno ne odustanu od njih.

Pročitajte...